Serier mot rasism
 
Titel: Serier mot rasism
Redaktörer: Henri Gylander, Sofia Lindh, Robert Pettersson & Emelie Stigwan
Antal sidor: 127 (häftad)
ISBN: 97891 85951 352
Serie:
Publiceringsår: 2011
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: Initiativet och arbetet till det här seriealbumet tog sin början efter valnatten år 2010 när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen efter att ha erhållit 5,7 procent av väljarnas röster. Serierna står för ett kollektivt yttrande från ett antal svenska serietecknare mot främlingshatets allt mer påtagliga frammarsch. På olika sätt illustreras teman som angår oss alla, oavsett om vi höjer rösten mot det eller tyst låter det gro.
 
 
Omdöme: Som alltid när det är någon form av antologi så finns det kapitel eller illustrationer eller serier eller avsnitt som man bättre kan relatera till och förstå, som helt enkelt kommer närmare. Därför är det helt naturligt att man inte uppskattar precis varje serieruta i det här seriealbumet men det är nog inte meningen heller, för på det här sättet finns det något som alla kan relatera till. Ibland är humorn hög och ibland är den låg, ibland är det åsikter och ibland är det faktabaserat, ibland är det till för att upplysa och ibland är det till för att utbilda och varenda bidrag är ett bidrag till något som är värt att stå upp och kämpa för. 
 
Oftast går serierna åt hållet att rasism helt enkelt beror på brist på intelligens eller förståelse och jag tycker att det är rolig humor även om det är ett vanligt yttrande för att påvisa dess idioti. Bland bidragen till det här seriealbumet finns även illustrationer över hur rasismen drabbar människor i vardagslivet och hur rasismen ser ut idag. Det seriösa blandas upp med det humoristiska men den allvarliga tonen försvinner aldrig. Det ska även påpekas att trots att alla namn inte är välkända i kretsar utanför "serietecknarsällskapet" så håller samtliga bidrag väldigt hög kvalitet och det står klart att de som inte har fått sitt genombrott än alldeles snart borde få det. 
 
Det handlar inte bara om att jag tycker att seriealbumets syfte egentligen är nog för att lyfta fram det utan jag tycker också verkligen att det är riktigt bra och väl värt att spana in. Jag är fortfarande väldigt novis inom seriegenren men jag har börjat att uppskatta det allt mer, det finns guldkorn där ute som gör den politiska agendan mer förståelig, mer underhållande och mer effektfull än till exempel samtliga ledarspalter i Dagens nyheter tillsammans. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris