Zelda vs. Patriarkatet
 
Titel: Zelda vs. Patriarkatet
Författare: Lina Nediestam
Antal sidor: 133 (Inbunden)
ISBN: 97891 75150 277
Serie: Zelda #3
Publiceringsår: 2013
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: Zelda har hoppat av konstskolan och arbetar numera på skvallerblaskan Slick, hon får dock inte betalt men vad gör det när hon får erfarenhet och en chans som är få förunnat? Det är dock svårt att kombinera en praktikplats på skvallerblaska med viljan att förändra världen. Zelda är idealist men långt ifrån en felfri sådan, hon faller för laster i form av alkohol, sex och killar hon också. 
 
 
Omdöme: Jag tycker att det här är guld, på riktigt. Om jag någonsin har sagt något nedvärderande om seriealbum så är jag inte stoltare än att jag tar tillbaka de orden med glädje. Det ryms så mycket i ett seriealbum, förvånansvärt mycket sett till sidantal och bokstäver, det är något med formen som gör att det blir fullträff gång på gång på gång. Effekten blir större när det är i så lättillgängligt format och Lina Nediestam lägger tonvikten på både strukturella samhällsproblem men även i form av igenkänningshumor och jag gillar att det mesta mellan högt och lågt ryms mellan dessa pärmar. 
 
Jag gillar att Zelda vill så mycket men att hon inte är mer än människa, vi har alla våra brister och vi orkar inte alltid leva efter våra egna ideal. Vi hyser hatkärlek till smörsångare, raderar våra principer när det kommer till jobbchanser, känner oss stundtals felplacerade och upplever bakisångest. Det blir ingen moralpredikan på hur vi borde vara och hur vi borde agera utan en påminnelse om att det oftast räcker att man gör så gott man kan. Vi är inte mer än människor och vi trillar oftast dit för frestelser.
 
Jag vet inte vad mer jag ska skriva utan jag hoppas att jag redan har övertygat er om att ge det här en chans. Det är roligt och det är samhällskritiskt och jag älskar den kombinationen av humor. Det är även lite nakenhumor, sexskämt och billiga poänger men i det här fallet så bidrar det bara ytterligare till upplevelsen och jag tycker aldrig att det blir för billiga poäng eller för enkla skämt. Jag gillar det från första till sista sidan! Amen.
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp det här: Adlibris & Bokus & Cdon