Under det rosa täcket
 
Titel: Under det rosa täcket
Författare: Nina Björk
Antal sidor: 321 (Pocket)
ISBN: 97891 7429 3647
Serie: -
Publiceringsår: 2013 (Original: 1996)
Originaltitel: -
Första mening: "Vissa böcker slutar vara böcker."
 
Handling: Boken väckte enorm uppmärksamhet när den gavs ut och kom så småningom att bli en av de viktigaste feministiska texterna som har publicerats i Sverige under de senaste åren. Nina Björk redogör för var feministen står år 1996 och var den är på väg, vilka olika strömmar som skiljer sig åt men även vad de har gemensamt. Författaren försöker även bena ut vad kvinnlighet egentligen är och varför det verkar vara så viktigt att bejaka. Ytterligare ett perspektiv som kommer på tal är kvoteringsdebatten.
 
 
Omdöme: Jag vet inte riktigt hur jag ska börja den här recensionen och det har tagit längre tid för mig än vanligt att ens påbörja den, jag kan helt enkelt inte komma ifrån känslan av att jag är lite besviken. Den här boken har utlysts som ett slags feministiskt manifest och jag förstår inte riktigt varför, eventuellt att den kändes viktig när den kom men idag tycker jag att de flesta delarna är ständigt ifrågasatta och omdiskuterade. Även om det är mycket som det fortfarande diskuteras i cirklar kring, likt livmodersfeminismen som alltid tycks ha anhängare som tycker att flickor ska bära rosa och pojkar ska leka med bilar. Jag vet att boken används på en del universitet som kurslitteratur och det kan jag tänka mig, för den känns lite tyngre att läsa än den facklitteratur som gemene man ser nöje i att plöja igenom även på fritiden. Lite tråkig att ta sig igenom helt enkelt.
 
Det riktas mycket kritik både åt det ena och det andra hållet och vissa skribenter får ta mer kritik än andra, särskilt om de intar en position inom feminismen som inte går i linje med Nina Björks egna. Jag får nästan känslan av att det råder smutskastning, om än till viss del befogad sådan. Vissa kapitel i boken tilltalar mig mer än andra men så är det ju nästan alltid, allt passar inte in i allas referensramar. Särskilt ett kapitel går mig nästan helt förbi och det är när det handlar om filmer med feministiska förebilder, filmer som jag inte har sett och alltså inte kan relatera till. Det märks också i vissa delar att den inte är sprillans ny och det som var högst aktuellt då har blivit historia nu och för mig många gånger en historia som jag inte känner till. 
 
Boken ger en grunläggande introduktion i vad feminismen har varit och var den stod år 1995. Jag tror dock inte att boken kan agera ett vapen för att omvända någon som inte är feminist, den är helt enkelt inte så träffande även om det är många frågor som väcks hos läsaren. Dessutom tycker jag att boken kräver en del av sin läsare, både i form av en tidigare referensram inom feminismen men även i form av uppmärksamhet. Det är en bok som är oerhört svår att slöläsa om jag säger så. Det är bland annat därför jag tror att man behöver vara uppriktigt intresserad för att tycka att den tillför något. Den här boken och jag passade helt enkelt inte riktigt ihop och jag vet inte vad det beror på, jag tror helt enkelt bara att jag förväntade mig något annat. Det förs dock en del intressanta resonemang och då särskilt om kultur vs. natur och Kvinnan (med stort K) vs. kvinnor och män som grupp vs. kvinnan som naturväsen. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon