Angående det här med nya böcker.
 
 
 
Jag tänkte höra lite med er hur ni väljer böcker som ni ska läsa, går ni bara efter vad ni är sugna på för stunden eller finns det andra faktorer som spelar in. Jag förstår att recensionsexemplar går före, men hur viktigt tycker ni att det är att någon som skriver en bokblogg recenserar nya böcker?
 
Personligen strävar jag efter att recensera nya böcker som intresserar mig, det känns som att det gör bloggen aktuell och mer intressant. Samtidigt finns det ju massor av böcker (bland annat i min bokhylla) som har några år på nacken men som jag absolut vill läsa någon gång men drar mig lite för att plocka upp just eftersom de inte känns så aktuella längre, det finns ju nya som jag vill läsa och då blir prioriteringen att de nya hamnar först i ledet. Att läsa nya böcker innebär dock att jag måste låna dem, inbundna böcker har jag tyvärr inte ekonomin för och särskilt inte när jag endast läser böckerna en gång, och där kommer en negativ faktor in i form av lånetid. Oftast är jag glad att boken har ett "utgångsdatum" så att jag får lite press på mig att läsa den men samtidigt innebär det att jag ofta läser böcker som jag inte är sådär jättesugen på, ibland vill man ha spänning och ibland humor och med bibliotekslån får man gå efter deras hålltider och inte sina egna. 
 
Hur tycker ni att en bra bokbloggs recensionsutbud ser ut? Mest nya böcker? Är en blandning mellan gammalt och nytt det bästa? Ska det vara böcker som toppar bästsäljarlistorna eller böcker som faller lite i skymundan? Jag är idel öra. 
 
 
#1 - Vargnatts bokhylla

Jag läser väldigt blandat nytt och gammalt, just för att jag inte har råd att köpa de nyaste böckerna hela tiden. Så för mig blir det en hel del äldre som läses och som jag ändå skriver om på bloggen. Vill folk läsa det så läser dom väl det och vill dom inte så hoppar de väl över :p.

Själv tycker jag det är kul att läsa blandat, när bloggvärlden överhopas av en och samma bok ibland kan jag tycka det blir lite tjatigt. Jag tycker det är kul när äldre böcker får komma fram, de finns ju många guldklimpar där också! :)


Svar: Ja, jag håller med om att det kan bli lite tjatigt när samma bok dyker upp överallt. Det blir ju oftast så vid recensionsdatumen..
Carolina Edvinsson

#2 - jana

Jag tycker inte att det spelar någon som helst roll om en bokbloggare enbart recenserar nya eller enbart gamla böcker, det är inte det som avgör om en bokblogg är bra eller inte.

Själv gillar jag gamla böcker mycket och innan jag började läsa bokbloggar och själv bokbloggade läste jag mest gamla. Nu blir det mer och mer nytt. Men jag har märkt att det de flesta bokbloggare kallar gamla böcker är för mig nya. Alltså böcker som är 5-10 år gamla är nya för mig, då jag läser mycket som är ca 100 år gammalt.

Visst är det kul när många bloggar om samma bok, så man får läsa vad olika personer tycker. Men jag gillar ännu mer när det bloggas om mindre kända böcker. De kända böckerna får man ju nys om ändå.

Svar: Ja, det blir ju mer variation om man har lite äldre böcker och det kanske är bra om de får synas lite de också, de är ju inte sämre bara för att de har några år på nacken. Däremot kanske de inte är lika ombloggade eller eftertraktade som de nya.
Ja, du ger ju verkligen gamla böcker en ny arena. Sådant är kul! Nästan så att din blogg blir lite nischad på det sättet gentemot andra :)
Carolina Edvinsson

#3 - Shamandaliex

Min personliga åsikt är att det gärna blir lite tjatigt med nya böcker eftersom nästan alla bloggar man följer helt plötsligt pratar om samma bok eftersom den är på tapeten just nu. Det är mycket roligare att få läsa om en gammal (eller ny) bok som man aldrig hört talas om. Då blir jag mer intresserad direkt! Men det kanske bara är jag ;)

Svar: Ja, jag kan hålla med dig faktiskt. Speciellt runt recensionsdatumen kan det bli lite mycket av en och samma bok.
Carolina Edvinsson

#4 - [Anna]

Jag läser så klart recexen men annars när jag köper böcker är det oftast pocket eller begagnat = äldre böcker eller nykomna på pocket.

Det blir fort enformigt när det är rec dag på böcker och man kan bli lite anti boken bara för att den är överallt. Därför gillar jag att blanda nya med gamla böcker, man får upp ögonen för serier man missat eller en författare man gillat förr.
Oavsett så är det bästa att få boktips med bra böcker, oavsett ålder på boken spelar ingen roll.
Sen att man kanske blir varnad från vissa dåliga böcker eller dåliga författare är oxå ett plus i kanten för när man försöker tugga sig igenom en bok och läser att andra inte heller var så förtjusta i den så är det lättare att lägga den åt sidan och plocka upp en bättre bok :)

Svar: Ja, jag kan också känna att jag kan bli lite trött på boken innan jag ens har läst den om den har förekommit på många bloggar tidigare ;) Fast samtidigt blir jag ju sugen på att läsa nya böcker när "alla andra gör det". Och jag är precis som du, köper pocket och begagnat! Då kostar det ju inte mer än en tidning ;)
Carolina Edvinsson

#5 - Lena

Jag tycker att en blandning av nya (både de som är på topplistorna och de som hamnat i skymundan) och gamla böcker är det bästa då man får variation av de båda delarna. Varje recension behöver inte vara en bok som är aktuell, utan man kan lika bra läsa en "gammal" bok som man kanske vill läsa just då.

Jag skulle gärna se några "gamla" böcker recenserade här om du känner för att läsa någon som finns i din bokhylla :)

Svar: Ja, variation är nog alltid bra :) Det kanske är bra att lyfta lite äldre böcker också.
Carolina Edvinsson

#6 - Gia

Jag har inte heller råd att köpa massa nya inbundna böcker men det gör inte så mycket för jag älskar secondhandfynd. Så kanske är det inte konstigt att jag tycker det är lite extra roligt när folk skriver om äldre böcker men det blir ju lätt lite tjatigt när alla ska skriva om nyheterna. Men eftersom jag är tacksam för möjligheten att kunna få recex hakar ju jag med ändå på nyheterna.

Svar: Jag är också en secondhandfantast, där kan man göra riktiga fynd! Ja, jag tycker också att det kan bli lite tjatigt just runt recensionsdatumen..
Carolina Edvinsson

#7 - Monika

Jag har nog aldrig brytt mig om om boken är ny eller gammal enligt utgivningsdatum. Om en bok är oläst så är den ju ny för mig.

Tycker också det blir lite tjatigt med alla recensioner av samma bok samma dag. Kan lätt bli lite anti just vid de tillfällena.

Svar: Du har ju en bra variation i dina recensioner. Du har ju i och för sig en del att ta av i bokhyllan ;)
Carolina Edvinsson

#8 - Therése

Jag läser det jag känner för. Sen blir det väl mycket nytt eftersom man får rec-ex och kan köpa in vad jag vill till bibblan.
Men blir mycket äldre litteratur också. tycker blandningen är det sköna med att läsa bokbloggar, nytt är kul men intercessioner av de lite äldre kan man hitta guldkornen!

Svar: Lyxigt att köpa in det man själv är intresserad av! Sedan blir man ju lite nyfiken på nya böcker automatiskt, speciellt när det skrivs mycket om dem. Men håller nog med att en blandning är bra.
Carolina Edvinsson

#9 - Emmas hylla

Som ny inom bokbloggsvärlden är detta något jag faktiskt inte ens funderat på. Jag har både nyare och äldre böcker hemma och lånar också både gamla och nya böcker. Det kommer nog att bli en blandning hos mig. som några nämnt ovan tycker jag att det är roligt att hitta olika böcker hos andra bloggare och tror att jag skulle uppleva det som tjatigt om alla skrev om samma böcker hela tiden. Tiden får visa hur jag utvecklas...

Svar: Då får jag säga välkommen till vårt lilla sällskap som bokbloggare! :) Ja, det är nog mycket som ger sig med tiden och variation är ju aldrig fel. Om man nu inte vill nischa in sig förstås.
Carolina Edvinsson

#10 - Malin

Jag tycker om en blandning, men då kanske främst mellan nya böcker och "klassiker". Min definition av klassiker skulle kunna vara böcker som man inte glömmer och som känns igen långt efter att de slutat ges ut.

#11 - Elina

Jag tycker att en blandning är bra personligen och tycker nog lätt att det blir tråkigt om det endast är nya böcker!!! Själv läser jag det jag har lust med när jag har lust med det och rec.ex:ar såklart ibland (men jag vill inte ha för mycket deadlines heller och tycker det är okej om andra tänker likadant)! (; (: Och gamla böcker är inte inaktuella. Vi hade inte haft klassiker i så fall eller tyckt om att bli påminda om abdra pärlor eller böcker som råkat gå oss förbi p.g.a. hypar! (:

Svar: Ja, det kan ju lätt bli tjatigt med de där recensionsexemplaren men samtidigt är det enkelt att jämföra vad man tycker med andra då när det är så stor hype kring dem ;)
Carolina Edvinsson

#12 - Lottens Bokblogg

Bra fråga! Jag har inte funderat så mycket, men jag tror de bokbloggar jag gillar antingen läser en blandning eller mest nya böcker. Personligen är jag inte så intresserad av klassiker, men tycker det gott kan finnas en spridning bland bokbloggare.
Jag har övergått mer till nya böcker sen jag började blogga, men samtidigt så upptäcker jag nya författare och då vill jag börja från början i deras serier/publikation och då blir det äldre böcker. Plus mina hyllvärmare.
Jag försöker gå på inspiration när jag väljer bok, men få en balans mellan recensionsex, hyllvärmare och så de där nya jag inte kan motstå.

Svar: Nae, jag gillar heller inte för gamla böcker. Om det är superkända klassiker kan det gå an men som sagt, jag gillar också mest bloggar med nytt :) Ja, jag läser också mer nytt sedan jag började blogga för förut blev det nästan uteslutande pocket, nu lånar jag mer och då kan man ju kosta på sig att låna nya böcker, sedan är det väl också så att jag blir mer nyfiken på nya böcker nu eftersom jag har mer koll än tidigare. Jag tycker att du har hittat en bra balans, kul att du lånar lite böcker av dottern ibland också tycker jag ;)
Carolina Edvinsson

#13 - Xenia Oxenstierna

Jag recenserar både gammalt och nytt. Bryr mig mer om vad jag tycker om att läsa än vad som är aktuellt för stunden i bokaffärerna.
Det finns så många bokbloggar som bara framhäver de aktuella böckerna, så därför satsar jag mer på att läsa alla de olästa böckerna i min bokhylla och recensera dem på bloggen. Så gamla böcker blir synliga med.

Jag tycker om att läsa bloggar med variation, både gammalt och nytt och klassiker.

Svar: Ja men det är nog en sund inställning till både läsandet och bloggandet :)
Carolina Edvinsson