Kvinnan i svart
 
 
Titel: Kvinnan i svart
Författare: Susan Hill
Antal sidor: 140 (Inbunden)
ISBN: 97891 7499 2960
Första mening: "Klockan var halv tio på julaftonskvällen."
 
Handling: En ung advokat vid namn Arthur Kipps får i uppdrag att åka och ta hand om en avliden kvinnas dödsbo. Huset är beläget långt ute på landet och den enda möjligheten att nå fram till huset är med häst och vagn under tiden det är ebb, då floden flyter in bildar den en mur runt huset och det är omöjligt att både ta sig dit och därifrån. Huset tillhörde Mrs Drablow och Arthur märker snart att det är något mystiskt med kvinnan för varje gång hennes namn nämns ryggar byborna tillbaka och vill prata om något annat. Snart blir Arthur varse om att det hör inte rör sig om ett rutinärende och han dras in i en mardröm som verkar sakna slut. 
 
 
Omdöme: Den här boken beskrivs som en spökhistoria och jag är fullt beredd att hålla med, en riktigt bra sådan dessutom. Jag läste den i sängen innan jag skulle sova och jag ska inte sticka under stol med att jag inte la boken åt sidan oberörd, den är allt lite läskig. Det är nästan synd att den är så kort för med fler sidor hade berättelsen kunnat få ett lite större djup och spänningen hade kunnat eskalera mer, nu blev det mest några händelser som staplades på varandra och det fanns egentligen ingen tid för att hinna blir riktigt rädd. Allt var över så plötsligt.
 
Jag är glad att författaren inte spelade alltför mycket på att det är svårt att ta sig fram till huset, jag hade varit irriterad om hon hade kört det gamla klassiska knepet om att han inte kan ta sig därifrån och att han är helt skild från omvärlden. Så den fördomen gick jag bet på, vilket var tur. Annars har boken ganska typiska ingredienser i form av engelsk landsbygd, dimma och dåligt väder, spöken med ett syfte och en huvudperson som berättar om det hela i dåtid. Men bara för att den följer ramarna till punkt och pricka behöver den ju inte vara tråkig. Tvärtom så gillar jag den faktiskt. Det är en spökhistoria som ger gåshud snarare än hjärtklappning.
 
 
Betyg: 3+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Nilmas Bokhylla

Hm, kanske borde ge den en chans då!

Svar: En klassisk spökhistoria. Den är ju ganska kort också så den tar ju inte så mycket tid i anspråk :)
Carolina Edvinsson

#2 - Vargnatts bokhylla

Jag hade också gärna haft fler sidor :)