Angående det här med lusten att läsa
 
 
Jag har sett att ett populärt nyårslöfte/nyårsmål verkar vara att vårda läslusten. För någon månad sedan tog Lotta Olsson tog upp samma ämne på DN. Jag skulle också vilja vårda min läslust men jag har märkt att jag har vissa svårigheter med det, speciellt samtidigt som man vill vara en bokbloggare som hänger med i svängarna. Jag vill läsa det som är nyutgivet och jag vill läsa det som hamnar i debatterna i media och jag vill läsa för att lära och jag vill läsa det som verkar gå hem hos andra bokbloggare och jag vill läsa allt det som jag vill läsa för min egen skull. Det är svårt att kombinera med läslusten.
 
En annan sak som också är en bidragande orsak till att jag nästan äter av min egen läslust, är att jag har som princip att läsa ut samliga böcker som jag påbörjar. Jag kan lida mig igenom etthundra, tvåhundra, trehundra och uppemot femhundra sidor av vad jag tycker är rent dravel bara för att jag vill kunna säga "Jo, den boken har jag läst. Den var rent ut sagt skitdålig men jag har i alla fall läst den." Det finns främst två orsaker till mitt ställningstagande och det ena är att jag inte vill att någon ska kunna komma och säga att jag har fuskat eller inte givit en bok en ärlig chans och den andra är att jag alltid vill veta hur en bok slutar, oavsett hur dålig jag än tycker att den är. Det är även dessa anledningar som gör att jag fortsätter att läsa böcker som ingår i en serie även om jag inte fastnar för den första delen. Någonstans inom mig hoppas jag alltid på att en bok ska vända och bli till en av de där få böckerna som verkligen tar mig med storm. 
 
Däremot ser jag mig själv som en van läsare, en trogen läsare eller en nördig läsare beroende på vad man vill kalla det och till sällanläsaren uppmanar jag inte till det här beteendet. Det är viktigt med läslust, för en person som väldigt sällan läser annars. För mig handlar inte läsningen bara om läslust eller avkoppling utan det är ett intresse som kräver lite dedikation, precis som vilket annat intresse som helst. På gymmet tränar jag muskler och hemma tränar jag hjärnan.
 
Hur ser ni på det här med läslusten? Behöver den vårdas eller finns den alltid där? Måste man ge alla böcker en chans och om inte när är det i så fall okej att avbryta? Jag vet att vissa har satt upp regler för sidantal som måste harvas igenom först medan andra ger upp om de inte fångas direkt. Handlar läsningen bara om avkoppling för er eller ser ni den lite mer som jag gör, som ett intresse som ibland kan kräva lite uppoffringar för att man ska kunna ta sig framåt? Ni behöver inte svara i kommentarsfältet utan gör gärna ett inlägg på er egen blogg om ni hellre önskar. Jag tycker trots allt att det är ett ämne värt att ta upp till diskussion.
 
 
#1 - [Anna]

Jag läser oxå ut alla påbörjade böcker och det dödar verkligen läslusten men vill man veta hur en bok slutar så vill man ju!! Jag försöker varva med "måste" böcker och vill läsa böcker... försöker iaf! Skulle jag bara läsa det som faller mig in just NU så skulle jag påbörja massor med böcker och som med allting annat skulle det ta tid för att avsluta :(

#2 - Monika

Jag kunde faktiskt inte ha sagt det bättre själv. Precis så är det för mig också, ibland är det jobbigt men då tar man sig igenom det :) Men jag kan avbryta mitt i en serie om den är riktigt, riktigt usel ;)

Svar: Vissa serier kanske kan räknas som avbrutna för mig också i och för sig, det kan ju gå några år mellan försöken ;)
Carolina Edvinsson

#3 - Caroline - Bland böcker

Vilket intressant och tänkvärt inlägg! Jag har alltid sett läsningen som ett intresse, men tanken har aldrig slagit mig att jag ska läsa böcker bara för att hänga med eller liknande. Jag vet av erfarenhet att om jag hålls med en bok som jag inte är intresserad av, blir det inte att jag läser alls, och jag börjar inte i någon ny bok förrän den förra är utläst (alternativt att jag givit upp den helt). Jag har tyvärr så "lite" tid för läsningen att jag får prioritera böcker som jag verkligen vill läsa, och som får mig att känna läslust och läsglädje. Hade jag haft mer tid hade jag kanske kunnat "offra" lite tid på böcker man "borde" läsa. Lite så tänker jag :)

Svar: Ja, det är ju ett helt klart vettigt argument att läsa bra böcker enbart. För varför ska man egentligen lägga ner så mycket tid på de dåliga? Och att det beror på hur mycket tid man har hade jag inte tänkt på men det är ju självklart nu när du säger det! Jag kanske helt kommer att ändra uppfattning om några år när jag inte är student längre och har vad som känns som hur mycket fritid som helst ;)
Carolina Edvinsson

#4 - Lottens Bokblogg

För mig är nog "läslusten" ändå kombinerad med det du skriver om. Jag vill också läsa nyutgivet, det som bloggare tipsar om osv. För mig handlar det om att när jag läst ut en bok så vill jag gå till bokhyllan och titta och säga "den har jag lust att läsa" istället för "den måste jag läsa för att... (den ska recenseras nu/den ska lämnas tillbaka/den ingår i en utmaning/osv)". Det är ordet "måste" jag vill komma bort från. Eller det dåliga samvetet för att jag inte plockar uppe en speciell bok. Det innebär inte att alla böcker ska vara lätt underhållning och bara innebära "lust". De ska lika gärna utmana mig.
Jag har under många år alltid läst ut böckerna jag inte gillat, men förra året började jag ändra mig. Det finns så lite tid, och så många bra böcker jag vill läsa! Min ribba är dock ganska hög. Är det ett rec.ex så läser jag ut den ändå. Och jag ger inte upp efter ett par sidor (de senaste åren har jag gjort det en gång). Agaat gav jag upp efter 367 sidor, när jag insåg att jag bara läst halvvägs och boken inte verkade "vända".

Svar: Det var länge sedan jag gick till bokhyllan och inte visste vilken bok jag skulle läsa härnäst. Jag har alltid böcker på tur eller i kö efter varandra. Vissa vill jag hemskt gärna läsa och då får de ofta hoppa lite föra medan andra vill jag bara bli av med.
Jag kan dock även se poängen med att inte läsa dåliga böcker på grund av tidsbrist, det är ju ett vattentätt argument för varför ska man lida sig igenom böcker när det finns så många bra därute? Du verkar ändå vara ganska hård med att ge upp böcker då, om det bara har hänt ett fåtal gånger :)
Carolina Edvinsson

#5 - Anna

Åh, jag började skriva en kommentar, men det blev så långt, så jag måste nog skriva ett blogginlägg på det här ämnet! Jag gör't!

#6 - Anna / Sagan om Sagorna

Sådär!
http://www.saganomsagorna.se/2014/01/jo-den-boken-har-jag-last-den-var-rent.html

#7 - Shamandaliex

Intressant ämne! Tar nog upp det på bloggen när jag får tid :) jag tycker det är viktigt att inte lägga på sig för många måsten i livet så jag läser bara böcker jag vill läsa och gillar jag dem inte lägger jag ned dem.

Svar: Det är nog klokt tänkt och ser fram emot att läsa ditt inlägg så småningom :)
Carolina Edvinsson

#8 - Elin - Bokparadiset

Jag är precis som du och måste avsluta böckerna. För tänk så blir den bättre och så blir det en ny favorit som man missar annars!

Men jag har oftast läslust och om inte så brukar jag faktiskt inte läsa..

#9 - Amanda

Jag måste också avsluta böckerna, oftast i tron att "den blir säkert bra till slut", men inte alltid det händer!
För min del handlar det alltid om att jag inte kan ta mig tiden att sitta ner, hittar på annat att göra istället. Så jag får "tvinga" mig själv att sitta ner med en bok, och det är helt underbart, när jag väl är där.
Sen går ju det i perioder också, ibland vill man ju inte göra annat än att sitta med en bok!

#10 - Therése

min lilla kommentar blev visst till ett långt inlägg... Så det kan gå =) http://kattugglan.blogspot.se/2014/01/lust-att-lasa-eller-lasning-pa-gott-och.html

#11 - Emilie

Intressant ämne! Något jag märkt är att fusk kan man bara definiera själv. Vissa räknar inte ljudböcker som läsning, det gör jag. Vissa tycker de kan markera böcker de gett upp som utlästa på goodreads, det skulle aldrig jag göra.

Att ge upp en bok är inget brott. Om folk tycker att man inte gett den en chans, jag men too bad for them, då kan de ju vänligen tala om vad som fattades i början men finns i slutet. Till exempel så vet jag inför min läsning av Jellicoe Road att den kan vara confusing och seg i början efter alla miljarder recensioner. Då vet jag att det och kanske ger den lite mer tålamod.

Samma sak med "Den andra systern Boleyn", den hörde jag också skulle bli bättre men jag kunde ändå efter 70 sidor förstå att det här kommer jag aldrig klara, och bort med den.

Det är ju du som ska läsa böckerna, det är du som ska bedöma om det är värt det, speciellt när man har över 200 böcker man vill läsa, en lista som ständigt kommer fyllas på för guess what, folk slutar inte skriva böcker. Läsning borde ej vara tvång eller stress, därför gör vi nog bäst i att definiera våra egna "regler" om vad som är okej och vad som inte är okej :)

Svar: Håller helt och hållet med dig. Vad som är rätt och vad som är fel är ju i slutändan helt upp till va och en att bedöma.
Carolina Edvinsson

#12 - Shamandaliex

Nu har jag med sent omsider skrivit ett inlägg om saken ^^ http://fantasygrottan.blogg.se/2014/january/om-laslust-och-formagan-att-inte-lasa-daliga-bocker-2.html