I huvudet på Colin Fischer

Titel: I huvudet på Colin Fischer
Författare: Ashley Edward Miller & Zack Stentz
Antal sidor: 224 (Inbunden)
ISBN: 97891 638 72860
Serie: -
Publiceringsår: 2014 (Original: 2012)
Originaltitel: Colin Fischer
Första mening: "I havet simmar fiskarna ofta i stim."
 
Handling: Colin Fisher är fjorton år och har diagnosen Aspergers syndrom. Han tycker inte om färgen blått, har svårt för att någon rör vid honom och tål inte höga ljud. Däremot har han en extraordinär slutledningsförmåga och är smartare än de flesta. När en pistol hittas i skolmatsalen känner Colin att det är hans uppgift att finna dess ägare och oskyldigförklara de anklagade. 
 
 
Omdöme: Att jämföra den här boken med John Greens böcker, som det står på omslaget, tycker jag är missvisande då den här är anpassad för en yngre målgrupp. Jag tycker dessutom att boken känns väldigt amerikansk då den bara innehåller de stereotypiska aktörerna på ett High school i form av de sportiga killarna, de snygga tjejerna, nördarna och så en och annan tuffing som bara är ute efter att slåss och trycka ner andra. Det är ingen av karaktärerna som får komma utanför de ramarna, vilket gör att hela boken blir lite platt och intetsägande. Jag har också svårt att tro på huvudpersonen Colin som en karaktär med asperger, jag är inte alls insatt i hur han borde agera för att anses trovärdig men nu tyckte jag att han framställdes som en helt vanlig tonåring om än med lite mindre social kompetens. Men vilken tonåring är extremt social kompetent? Vilken tonåring tycker inte att hela världen kretsar kring honom eller henne? Vilken tonåring snappar upp allt som sägs med en ton av ironi? Jag tycker att hela boken faller på det som kunde ha gjort den unik.
 
Jag tror att det hade underlättat om man hade fått historien berättad ur Colins perspektiv, det är den nämligen bara stundtals i form av hans egna anteckningar, annars är det ett tredje perspektiv som ser och hör allt. På det sättet hade man kunnat känna med Colin och sett verkligheten ur hans perspektiv. Jag eftersökert helt enkelt något som mer skulle likna Wallflower av Stephen Chbosky i stilen. För det finns fotnoter också, fotnoter som man får känslan av "FYI eller For your information", som saknar sammanhang med historien. Fotnoterna agerar som en ytterligare röst i boken som kommer med lite funfacts. Det hade även här varit skillnad om boken hade skrivits ur Colins perspektiv och det då är han som vill lägga till något i historien som en liten parantes. Nu saknar de bara helt och hållet syfte.
 
Annars är det en lättläst bok som säkert kan gå hem hos den tänkta målgruppen. Jag gillar särskilt hur Colins bror porträtteras då det känns trovärdigt att han trotsar lite extra och utmanar föräldrarna till att inte särbehandla dem som syskon bara för att Colin har en diagnos. Det är säkert jobbigt att hantera när ett syskon behöver extra stöd, speciellt i en ålder som kan vara jobbig att hantera ensam.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon