Konsten att höra hjärtslag
 
Titel: Konsten att höra hjärtslag
Författare: Jan-Philipp Sendker
Antal sidor: 333 (Inbunden)
ISBN: 97891 3713 9517
Serie: -
Publiceringsår: 2014 (Original: 2002)
Originaltitel: Das Herzenhören 
Första mening: "Det första som slog mig var den gamle mannens blick."
 
Handling: En framgånsrik advokat, lyckligt gift med två barn försvinner plötsligt och spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar hustrun ett kärleksbrev från honom adresserat till en kvinna i Burma, brevet postades dock aldrig. Hos Julia, som är dotter till den försvunna mannen, tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp den okända kvinnan för att försöka få svar på varför hennes pappa försvann, kanske kommer hon till och med att få träffa honom igen. I Burma kommer Julia till vad som känns som en främmande värld men där finns även någon som har väntat på henne.
 
 
Omdöme: Det här är ju en kärlekshistoria och faktiskt en ganska sockersöt sådan, på gränsen till lite för sliskig. Bokens berättelse är egentligen en berättelse i en berättelse, vi får följa Julia när hon åker till Burma och får sin pappas historia berättad för sig. Hänger ni med? Hur eller hur så fungerar det bra och jag gillar tekniken. Det blir även en intressant läsning i och med den kulturchock som Julia utsätts för, hon kommer från ett stressigt New York och landar ute på Burmas landsbygd där det råder helt andra seder och traditioner. Allt får ta den tid det tar, till skillnad mot New Yorks tidsperspektiv där jag kan tänka mig att ingenting får ta den tid det egentligen tar. I och med detta känns dock berättelsen ibland lite moralpredikande. Istället för att få läsaren att själv reflektera över det viktiga i livet pekas det med pekpinne på att det råder skillnader och att man bör värdera livet och de runt omkring sig. Samt vikten av kärlek.
 
Det är även mycket i boken som man måste acceptera utan vidare, för att få den att fungera, man måste acceptera att huvudpersonen kan höra hjärtslag på långt avstånd eller till och med när en spindel väver sitt nät. Man måste acceptera människornas nästan fanatiska övertro på astronomi och stjärnornas betydelse för våra öden. För att kunna se det vackra med historien och liksom köpa kärleken så måste man helt enkelt ta det för vad det är, precis som Julia måste göra i boken eftersom hon inte heller har samma värderingar med sig från sin uppväxt. 
 
Däremot finns det en relativt stor nackdel med den här boken sett ur mitt perspektiv och det är att det ges så lite information om hur Julias pappa bara kunde lämna hela sin familj utan förklaring. Det känns som om Julia aldrig tog det särskilt hårt, inte heller hans hustru och Julias syster får vi inte veta något alls om. Berättelsen handlar ju om vad som hände Julias pappa innan han kom till New York men jag tycker ändå att hans liv efter det har en avgörande betydelse för bokens trovärdighet. Jag kan köpa allt som har skett honom i ett tidigare liv men jag kan inte acceptera att jag inte får någon förklaring till hans val att försvinna. Hur lite betydde då inte hans familj? Varför vill Julia leta efter sin pappa, som uppenbarligen inte vill veta av henne? Det ges för lite svar.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon