Sången ur det kinesiska rummet
 
Titel: Sången ur det kinesiska rummet
Författare: Sam Ghazi
Antal sidor: 229 (Inbunden)
ISBN: 97891 1305 6258
Serie: -
Publiceringsår: 2014
Originaltitel: -
Första mening: "Simona satt vid bordet."
 
Handling: I ett framtida Stockholm bor och arbetar Simona som läkare och forskare, vid hennes sida finns också den artificiellt intelligenta roboten Cepheus som är designad för att diagnostisera cancerprov. Cepheus utvecklas under tiden och börjar tänka självständiga tankar, blir någon form av liv. För Simona är Cepheus dock bara en robot tillverkad av ett företag i Kina för att fylla ett syfte på sjukhuset. När Chepheus börjar producera och skriva ut dikter börjar Simona känna oro, är det redan försent att hindra Chepheus? Vore det mord att stänga av? Och vad händer om man skulle låta honom fortsätta leva? Kan han utgöra ett hot mot mänskligheten?
 
 
Omdöme: Den grundläggande tanken i boken, tycker jag, berör frågan om det går att skapa intelligent liv eller om det är något som är begränsat till mänsklig biologi. Intressant frågeställning, dock så fängslar inte boken mig för det. Sam Ghazi är poet och det märks lite, för ibland så känns det som om varje ord är avvägt och det blir en ansträngning att läsa istället för en flytande känsla.
 
Jag lyckas inte känna något alls för Chepheus som för mig endast blir en robot utan det där själsliga som gör oss till människor. Hade jag känt att Chepheus var mänsklig hade förmodligen historien berört mig mer. Inte heller kommer vi som läsare någon annan karaktär närmare, Simona berörs bara ytligt och överlag porträtteras hela samhället svagt. Jag hade gärna sett en lite fylligare bakgrund till varför samhället och just Stockholm ser ut som det gör, både i form av politik men även i form av samhällsnormer. Det nämns till exempel att samhället saknar skyddsnät och att partnerskap med flera personer samtidigt är vanligt, jag hade gärna sett en större bakgrundshistoria till det och vad det har fått för konsekvenser. Berättelsen är lite för koncentrerad runt Chepheus och hans inre liv.
 
Sedan hade jag svårt för alla tekniska detaljer och redogörelser och jag får erkänna att jag skumläste vissa partier. Det ska också föras till protokollet att jag har väldigt dålig fantasi, liten erfarenhet av den här typen av bok och ganska snabbt dömde ut den som tråkig. Jag var helt enkelt inte den optimala läsaren. 
 
 
Betyg: 1/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Monika

Ojdå. Ja, vi får väl se om jag läser den, kanske har de den som e-bok på biblioteket. För lite nyfiken är jag :)

Svar: Mm, inte min favoritbok direkt.. Den låter mer spännande än vad den är, tycker jag. Skulle vara kul att jämföra med din recension sedan om du nu väljer att läsa den ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Mia Eggimann

Den lät ganska trist, fast titeln var vacker.
Mia

Svar: Mm, ingen bok jag rekommenderar faktiskt..
Carolina Edvinsson

#3 - Linnea

SciFi är en svår genre.. Det blir nog lätt för stort fokus på allt runt omkring och tekniska detaljer.. Jag vet att jag läste några bra Sci-Fi när jag var yngre, men i vuxen ålder har jag mest läst floppar faktiskt..

Svar: Jo, nu har jag i alla fall provat! :)
Carolina Edvinsson

#4 - Bokmoster

Oj, en 1! En del av oss fick den här boken i våra bokpåsar på helgens bokresa, nu måste jag nästan börja läsa för att se vad jag tycker :)

Svar: Ja, kanske lite snålt.. men skulle i alla fall inte ge mer än en 2:a. Jag tyckte att den var extremt seg att ta sig igenom. Men som sagt är jag väldigt novis inom genren så kan bero på det :) Ja, det ska bli himla kul att se om det dyker upp lite recensioner på den snart för att kunna jämföra! Det är bland det roligaste, se vad man tycker lika/olika om böcker :)
Carolina Edvinsson