Kvinnor ritar bara serier om mens
 
Titel: Kvinnor ritar bara serier om mens
Redaktör: Sara Olausson
Antal sidor: 159 (Häftad)
ISBN: 97891 7515 0512
Publiceringsår: 2014 
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: Det hela började med ett Sommarprat av Liv Strömquist, som för övrigt inte medverkar i albumet, men det blev ändå blev startskottet för något. I sommarpratet säger Liv Strömquist att hon när hon sa till en manlig kollega att hon var serieteckare fick kommentaren att kvinnor ritar bara serier om mens. Vilket såklart är fel. Det ritas nästan inga serier om mens. Det pratas sällan om mens. Mens är tabubelagt. Och den här antologin är ett steg i riktningen att få bort skammen över en av de mest naturliga grejerna i världen.
 
 
 
 
Omdöme: Det här initiativet är så bra och så fint och samtidigt så nyskapande, trots att nästan varje kvinna har haft mens sedan urminnes tider. Det finns så mycket onödig skam inblandat och varför det är så kan jag inte svara på, det är bara något som vi får lära oss väldigt tidigt. Det får aldrig synas och aldrig märkas vilken dag i månaden det är. Det är något fult och något vi ska dölja. Varför det? Viktoria Jäderling skriver att mens ofta sammankopplas med avföring, som något äckligt, medan sperma lyfts till skyarna i bland annat heterosexuella porrfilmer. Trots att även mannens version kommer inifrån kroppen. Tänk och bekgrunda.
 
I det här albumet samlas både personliga berättelser om första mensen, vissa blev firade och andra smög hem från skolan, tillsammans med lite med undervisande serierutor om vad mens faktiskt är eller vilka biverkningar det kan få. Köp hem det till din tonåring eller köp hem det och spara det i väntan på att ditt barn kommer att behöva det, för det kommer hon säkerligen att behöva. Det viktiga att komma ihåg i många fall är att man inte är ensam, trots att man ibland tror det. Samtidigt är seriealbumet tankeväckande. Som varför luras vi att köpa tamponger och bindor för konsumtion när det finns miljövänliga menskoppar? Eller varför forskas det så lite i sjukdomar kopplade till mensen? Eller varför ska vi kvinnor behöva stå ut med så jävla mycket smärta? Eller varför är det ingen som tar det på allvar? Eller varför är det så himla tabubelagt att prata om? 
 
Men som vanligt när det kommer till seriealbum så passar inte all konst alla människor. Särskilt inte när det kommer till en antologi där alla ska samsas om samma utrymme. Samtidigt är det ett ypperligt tillfälle att finna nya favoriter! 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus