Nattsagor för sömnlösa
 
Titel: Nattsagor för sömnlösa
Författare: Johanna Wester
Antal sidor: 296 (Inbunden)
ISBN: 97891 2713 5246
Serie: -
Publiceringsår: 2013
Originaltitel: -
Första mening: "Tro på allt du hör."
 
Handling: Olivia är 19 år och bosatt i Stockholm. Hon lever om nätterna och driver igenom dagarna, utan varken riktning eller mål. Trots det så kallar hon själv sin lägenhet för väntrummet, något som kan tyckas lite motsägelsefullt. I Olivias liv finns också hennes bästa vänner Chris och Pascal. Men framförallt så finns Josef. Josef som har någon annan att komma hem till nu.
 
 
Omdöme: Det finns framförallt en fördel med den här boken och det är språket. Det är det som egentligen inte bara bär upp och räddar hela boken utan gör den faktiskt även bra. Jag fastnar inte alls för Olivia eller Pascal eller Chris eller Josef men jag kan känna det Olivia känner. Jag kan höra hur hjärtat går i kras, hur det känns att kasta sig in i en famn som bara blir inbudande när den själv vill och jag kan känna nervositeten av att ringa någon som man vet bara kommer att klicka fram telefonsvararen. Jag kan känna det. Jag vet hur ont det gör och jag vet vilken idiot man kan förvandlas till när kärleken fyller upp en. Jag vet hur det är att ha någon annans namn oftare i dagboken är ordet jag. Jag vet och det är därför jag påverkas av boken. Och det gör nog alla som någon gång har varit nitton år och olyckligt kär. 
 
Det tar lite tid för mig att komma in i boken och det är ju då främst för att jag inte riktigt fastnar för Olivia, jag är inte jätteintresserad av att veta hur det går för henne. Jag läser bara för att fyllas upp av mina egna känslor, inte karaktärernas. Och det är ju en mycket positiv egenskap i sig för en bok. Det är inte en bok man sträckläser, utan den kommer att ta lite tid men låt den göra det för det är den defintivt värd. Jag tycker att det är en bok att inspireras av. Det är klart att det finns partier som jag inte gillar med boken, så är det ju alltid. Vi gillar ju olika. Men överlag tycker jag att det är en fantastisk liten bok och en alldeles strålande debut.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon