Svart gryning
 
Titel: Svart gryning
Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Antal sidor: 423 (Inbunden)
ISBN: 97891 1305 9693
Publiceringsår: 2014
Serie: Rönning Stilton #3
Originaltitel: -
Första mening: "Bartendern läste av de fyra männen redan när de kom in, på det sätt en rutineraad bartender läser av sin gäster."
 
Recensionsexemplar från Norstedts.
 
Handling: Olivia har efter egen förfrågan flyttats ner till skånepolisen för att tjänstgöra när plötsligt den lilla orten Arild skakas av ett barnmord. Några dagar senare rapporteras det in ännu ett fall där ett barn har fallit offer vilket gör att det hamnar på rikskrims bord med Mette Olsäter i spetsen. Morden misstänks ha rasistiska motiv då hot har förekommit mot båda föräldrarna till barnen. Tom Stilton i sin tur råkar komma över en bok med urklipp från ett av de mord som han inte klarade upp vid sin tid som polis och bestämmer sig för att göra ett nytt försök. 
 
 
Omdöme: Jag fastnar direkt. Boken griper tag och släpper inte greppet förrän den allra sista delen, då det spårar ur lite för mig. De rasistiska motiven känns högaktuella och där jag annars brukar tycka att författare slänger in lite väl många nutidsreferenser tycker jag att det här författarparet gör ett viktigt ställningstagande. Jag vet inte när de skrev klart boken men imponeras ändå av deras förmåga att förutspå den samhälleliga utvecklingen, om så bara för något år framåt i tiden. Det är supervalår och det märks i det politiska klimatet och det märks i boken. Likaså förekommer det näthatare i boken, både genom mail men även genom diverse forum, vilket också känns väldigt rätt i tiden. Det känns som om författarna vill visa vart de står, för jag hoppas att det är deras röster som lyser igenom i boken och inte att de bara är väldigt skickliga på att visa den andra sidan av myntet. Med andra ord ger jag många pluspoäng till själva handlingen.
 
När det kommer till karaktärerna är jag också positivt överraskad. Jag har ju nästan avskytt Olivia Rönning tidigare på grund av hennes förmåga att alltid lägga näsan i blöt och alltid åka ut på mer eller mindre lyckade privatspaningar. Här sköter hon faktiskt sitt jobb. Jag kan i den här boken även förstå hennes agerande, något som jag inte alls har tyckt varit trovärdigt tidigare. Överlag är det väldigt lätta karaktärer att återvända till eftersom man minns dem även om det var länge sedan man stiftade bekantskap med dem senast, vilket är väldigt positivt. 
 
Rent språkligt är den lättläst och rapp och jag imponeras av de snygga cliffhangers som förekom. Jag ville inte gå och lägga mig, jag ville inte sluta läsa och allra helst hade jag inte gjort något annat än läst förrän sista sidan var slut. Däremot är det slutet som inte passar mig som handen i handsken, jag tycker att det blev överdrivet och påminner om en såpopera som har lite för många avsnitt bakom sig. Helt plötsligt nystas det upp saker som känns lite för otroliga för att vara sanna. Annars en riktig bladvändare.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Cilla & Rolf Börjlind:
 
 
#1 - [Anna]

Den här serien måste jag verkligen ta och läsa :)

#2 - Lena

Måste verkligen ta och läsa Den tredje rösten snart, hänger lite efter med alla de här deckarserierna.

Jag har taggat dig i Countdown Surveyn :)

Svar: Ja, det finns ju en hel del att hålla reda på och vara i fas med! Ska genast kolla in ! :)
Carolina Edvinsson

#3 - Zelly

Den här serien måste jag verkligen ta tag i.

Svar: Du ligger ju bara max tre böcker efter, det är inte så mycket om man tänker på andra deckarserier som man också skulle vilja ligga i fas med ;)
Carolina Edvinsson