Imorgon är allt som vanligt
 
Titel: Imorgon är allt som vanligt
Författare: Lina Stoltz
Antal sidor: 115 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 0545
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Kylan bet och vi halvsprang alla tre över parkeringen."
 
Handling: Lilians mamma dricker lite för mycket. Ibland kan det gå flera månader när hon är nykter men förr eller senare trillar hon dit igen och då är det Lilian och hennes syskon som får agera föräldrar. Lilian har blivit utsedd till klassens Lucia men vet inte om hon kan vara med, hon vill så gärna att hennes mamma ska komma och titta men det går aldrig att veta säkert när de nyktra perioderna ska infalla. Samtidigt anar Lilians lärare att något är fel och extra tungt är det att försöka hålla situationen hemlig för sin bästa kompis.
 
 
Omdöme: Jag gillar verkligen när böcker riktade mot en yngre målgrupp inte värjer för riktigt tunga ämnen men enbart ett viktigt ämne håller tyvärr inte ihop en hel bok. Mammans alkoholism förklaras som en sjukdom, något som hon inte kan rå för och som det bara är att lära sig leva med. Det är en lite hopplös förklaring tycker jag. Slutet ger heller ingen hint om att situationen kommer att förbättras, hur Lilians mamma ska få hjälp. För även om alkoholism kan ses som en sjukdom så går det ju faktiskt att bli fri, det är ingen dödsdom. 
 
Det är visseligen en väldigt kort bok men jag tycker att karaktärerna beskrivs väldigt ytligt. Lilian beskrivs genom sina humörsvängningar men hennes syster är bara sur och tycks ha givit upp hoppet om att ha en närvarande mamma någonsin igen. Hon klarar sig bäst själv. Lilians storebror har redan flyttat hemifrån och blir därför aldrig riktigt drabbad på samma sätt. Var barnens pappa är ges det ingen förklaring till. Har han gått bort? Är det därför han aldrig nämns? Är det därför han inte kan ta sitt ansvar? Men om han har gått bort borde han väl vara nästan ännu mer närvarande i deras liv, genom ord och tankar? Jag hade önskat lite mer av den här boken.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon