Liten handbok i konsten att bli lesbisk
 
 
Titel: Liten handbok i konsten att bli lesbisk
Författare: Mian Lodalen & Matilda Tudor
Antal sidor: 248 (Danskt band)
ISBN: 97891 7343 5062
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Allt började som det brukar, med en fest."
 
Handling: Tänk om man inte föds lesbisk utan om det är något som man kan välja? Författarna argumenterar i den här boken med en stor portion humor för att fler kvinnor borde välja att bli lesbiska eftersom nästan alla skulle tjäna på det. Det skulle leda till avancemang i karriären, mer pengar i plånboken, bättre sexliv och bättre hälsa. Här får du också de självklara svaren på varför du vill att även din dotter och mormor blir lesbisk och varför till och med staten skulle tjäna på att alltfler växlar om. 
 
 
Omdöme: Jag tyckte faktiskt att den började lovande. Den är provocerande och kaxig men till sist vet jag inte vad det är jag läser längre. Om det är marknadsföring, propaganda, humor eller om det ens finns en uns av allvar i det hela? Den blir helt enkelt för vinklad. Författarna tar fram statistik och vetenskapliga bevis på heterorelationens alla nackdelar vilket kan vara roligt till en början men sedan blir det tröttsamt med tanke på att det går att vinkla vad som helst åt vilket håll som helst med statistik. En liten handbok i konsten att bli hetero hade för det första antagligen inte givits ut men om den mot förmodan hade blivit det så hade den förmodligen innehållit liknande statistik men vinklad mot homosexuella relationers nackdel. Allt blir överdrivet och till sist tappar boken sitt fokus, om den nu hade något till att börja med. 
 
Jag ska dock inte sticka under stol med att det även finns mycket bra med boken. Jag är nog till exempel lite mer lesbisk än vad jag var innan jag läste den, jo det är sant. Men jag tror att den hade tjänat på att lyfta fram mer tankeväckande frågor. Det gör den ibland men långt ifrån tillräckligt för att övertyga mig. Som varför kuken hela tiden ska vara i centrum? Varför heteroförhållanden helt plötsligt har blivit norm när det inte självklart har varit det tidigare? Hur mycket är kultur och hur mycket är biologi? Går det att välja vilket kön man blir kär i? Detta är frågor som tas upp i förbifarten men som försvinner i ett gytter av nedsättande ord mot heteroförhållanden. Det är helt enkelt svårt att känna igen sig i den schablonbild av ett förhållande som författarna målar upp där mannen lämnar hushållets sysslor för fritidsintressen, spenderar mer än vad han tjänar och aldrig är hemma med barnen. Visst är det underbyggt på fakta, precis som att kvinnan skulle vara både tryggare och säkrare i ett homosexuellt förhållande, men det är inte så verkligheten ser ut för de allra flesta får vi hoppas.
 
Jag ska vara helt ärlig och säga att jag hade lite svårt att ta mig igenom den, främst eftersom jag inte visste vad jag skulle ta på allvar och vad jag bara borde skratta åt. Däremot blir den ju upplyft av de fantastiska serietecknarna som figurerar och särskilt tycker jag att Nina Hemmingssons bilder kommer fram på ett fantastiskt sätt tillsammans med texten, även om de till stor del även talar för sig själva. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Mian Lodalen:
 
#1 - Hanna

Oj, vad spännande! Kan tänka mig att det blir lite splittrade tankar av att läsa en sån här bok. Jag både vill läsa den och inte läsa den just nu, men då jag inte är säker på hur jag skulle förhålla mig till innehållet i nuläget får det nog vänta. Kan tänka mig att några vänner skulle uppskatta/hatälska/fascineras av den så skulle kanske kunna bli en bra present :)

Svar: Jo men som present tror jag absolut att den skulle fungera men den kräver ändå en läsare som i alla fall har en springa till öppet sinne ;)
Carolina Edvinsson