Onanisterna
 
 
Titel: Onanisterna
Författare: Patrik Lundberg
Antal sidor: 205 (Inbunden)
ISBN: 97891 2969 1658
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag minns Simons ord från studenten."
 
Handling: Kim går direkt från studenten till Komvux i Sölvesborg. Under gymnasietiden var han och hans kompisgäng kungar i korridorerna men utanför skolans värld blir de inte mycket värda. En i gänget jobbar på Statoil, en annan spelar nätpoker och en tredje pluggar på Komvux i väntan på att något bättre ska dyka upp. Kim börjar längta efter något mer och det är då den gamla barndomskompisen Robin dyker upp och Robin börjar ifrågasätta sitt liv allt mer tills han en dag inser att det faktiskt finns drömmar som han vill förverkliga.
 
 
Omdöme: Det här är en ärlig och naken skildring av livet i en småstad efter studenten som har hög igenkänningsfaktor. Jag är inte kille och har aldrig känt att jag har fastnat men istället var jag den som ville lämna så fort det bara gick. Då kände jag en stolthet i det men det gör jag inte längre. Jag romantiserade storstäderna, föraktade småstadsmänniskorna som blev kvar och drömde om att bli något större. Jag var precis som Kim i boken men precis som han så har jag insett att det inte behöver vara antingen det ena eller det andra och att det faktiskt finns något värdefullt i verkligheten som man lever i och inte bara i drömmen man jagar. 
 
Boken innehåller många nutidsreferenser och jag känner igen mig i musiken och i tankarna. Det är dock en grabbig skara pojkar vi följer och jag kan inte känna igen mig i språkbruk eller fritidssysselsättning men jag tror att det här är så nära verkligheten man kan komma. Kim och hans kompisar har en särskild jargong, de har fastnat lite i gemenskapen och ingen vill vara den som börjar bryta sig loss. Det är mycket snack om kukar, bröst, sexfixering och porr men det är egentligen bara harmlösa ord som är skapade av en vana. Det är först när Kim beställer en vegetarisk pizza som tankarna börjar snurra även i de andra. De börjar reflektera över sina liv, bryta loss och upptäcka något annat. Och jag har inte alls svårt att applicera attityden även på människor i min yttre bekantskapskrets. Med andra ord går det nog att säga att jag tycker att boken är så pass bra bland annat för att det verkligen känns som om den talar just till mig. Ännu viktigare känns det som om den skulle kunna vara för en kille på gymnasiet och jag är glad att jag har hittat en sådan bok.
 
Det är dessutom en välskriven bok som känns väldigt målgruppsanpassad utan att för den delen bli krystad. Dialogerna känns väldigt realistiska och naturliga och jag tvekar inte en sekund på att det är precis såhär det kan låta. Lite överdrivet tycker jag dock att det blir när Kim åker till Malmö och får uppleva livet i ett kollektiv som känns lite romantiserat, de verkar inte ha ett enda problem i världen i det där kollektivet samtidigt som de är väl insatta i samhällsfrågor och gärna pratar både öppet och högt om vilka fel de ser i strukturerna. Även Kim inser dock att de inte är så öppna och integrerade som de vill framstå då samtliga kommer från välbärgade familjer inom ett relativt snävt geografiskt område vilket gör att de enligt Kim har råd att vara rebeller tills de tröttnar. Hur som haver en mycket bra bok med hög igenkänningsfaktor.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - David /OArYA

Som jag var inne på i min recension så kändes det som att boken nästan handlade om mig - igenkänningsfaktorn var skyhög. Jag reflekterade aldrig över den grabbiga jargongen, kanske just för att den kändes så autentisk. Håller också med dig i att det blir lite för mycket just när Kim åker till Malmö. Jag bodde själv där i flera år och känner igen typen och miljöerna, men inte till sådana extremer som Lundberg beskriver dem. Men annars en bok jag tyckte om väldigt mycket!