Fredagsfråga - När började läsningen?
 
Innan jag börjar plugga måste jag såklart besvara veckans bokbloggsjerka, rätt prioriteringar är viktigt! Den här veckan kommer frågan från Lotten som undrar: När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör? 
 
Jag tänkte först skriva att jag alltid har kunnat läsa, men det är ju inte riktigt sant utan jag kan bara inte riktigt minnas en tid när jag inte kunde det. Jag läste alltså innan jag började skolan vilket såklart gav enorma fördelar när det kom till inlärning, som har följt med mig än idag. Sedan kommer jag från ett hem där det alltid har funnits böcker överallt och där det lästes väldigt mycket, både högt och tyst. Jag kan inte bedöma om jag läste mycket som barn, jag tycker inte det, men jämfört med andra kanske det var en hel del. Jag var bland annat med i bokklubbar och slukade serietidningar inköpta på loppis. Vi besökte biblioteket med jämna mellanrum där jag lånade faktaböcker om hästar och hundar och där jag drömde om att en dag läsa alla böcker som fanns på hela biblioteket! Det höll i sig till högstadiet då läsningen prioriterades ned och inte förrän jag började på universitetet togs det upp på allvar igen, även om jag såklart slukade en del böcker även under min "ickeläsande" period. Men så mycket som jag läser nu, det har jag nog aldrig gjort. Det är med andra ord aldrig försent att bli en läsande människa.
 
 
 
 
#1 - Ewelina

Känner igen det där att man ville läsa alla böcker i biblioteket :) Det drömde jag också om när jag var yngre.

#2 - Monika

Jag har också lite svårt att minnas tiden (som ju måste ha funnits) när jag inte läste :)

#3 - Sanna

Jag gjorde till och med en (jättedålig och helt felaktig) uträkning av hur lång tid det borde ta att läsa alla böckerna på biblioteket och trodde att jag skulle vara klar vid 25årsåldern. Det blev jag inte.

Svar: Haha, det var ambitiöst! Men till ditt försvar är det ju väldigt svårt att räkna ut kommande utgivning ;)
Carolina Edvinsson

#4 - Hanneles bokparadis

jag hade inga fördelar av att kunna läsa innan skolan började :(

Svar: Jaså? Jag minns att jag fick andra läseböcker (eller vad de kallades) och andra uppgifter och fick vara med i andra klasser ibland också. Men jag kan ju ha haft ovanligt engagerade lärare :)
Carolina Edvinsson

#5 - DAvid

Jag är rätt säker på att jag läste mer än andra jämnåriga gjorde, och säkert jobbigare böcker ibland också. Men precis som för dig så har det ju gått lite upp och ner, men nu jäklar! :)

Svar: Ja, jobbigare böcker kan jag känna igen mig i. Jag tog mig an både Sagan om Ringen och Liftarens guide till galaxen i alldeles för ung ålder. Den förstnämnda har jag inte vågat mig på sedan dess.
Carolina Edvinsson

#6 - Ugglanoboken

Härlig dröm att vilja läsa alla bibliotekets böcker!

#7 - C.R.M. Nilsson

Visst känns det som en alltid har kunnat läsa! Jag vet inte ens om jag kunde läsa när jag började skolan, eller om jag lärde mig då :) Och jag ville också läsa alla böcker som fanns på biblioteket.

#8 - [Anna]

Det är fullt naturligt att kanske läsa lite mindre när man behöver fokusera på att hitta sig själv och sköta sina studier men den största fördelen med att börja jobba var att det fanns mycket tid för nöjes läsning :)

Svar: Ja, så mycket tid på studier la jag ju inte ner så där hade det ju funnits tid om jag bara hade velat. Men som du också säger så är det ju mycket som förändras under den tiden, både med en själv och intressen.
Carolina Edvinsson

#9 - Maddes bokblogg

Brukade drömma att bli instängd en hel helg på biblioteket och bara läsa :)

Svar: Haha, jag blev faktiskt instängd på biblioteket för något år sedan när jag jobbade och mitt passerkort inte fungerade. Det var dock inte så kul som man drömmer om ;)
Carolina Edvinsson

#10 - Vargnatts bokhylla

Kan inte heller riktigt komma ihåg en tid då jag inte läst :)

#11 - Sara Pepparkaka

Bokbloggande gör nog att man också läser mer. För mig i alla fall.

#12 - Bokhuset

Vi bokmalar verkar överlag ha börjat läsa tidigare. Jag minns inte när jag började läsa men jag minns min första riktiga bok :-)

#13 - Boklysten

Jag tror att man automatiskt blir en bokmal när man kommer från en familj där böcker och bokläsande är nånting helt naturligt som finns runt omkring hela tiden.

#14 - Holavedsbruden Ewa K

Jag har alltid läst. Dock mindre under vissa perioder av studier, fast då läste jag förstås också men en annan sorts böcker.

#15 - Mia Eggimann

Ett hem med böcker verkar vara viktigt.

#16 - Lottens bokblogg

Kloka slutord där!
Jag kan heller inte minnas på egen hand, utan var tvungen att fråga min mamma. För att besvara min egen fråga ;-)

#17 - A ROOM OF MY OWN

det är ju uppenbart att läsande mammor och pappor får läsande barn. och att det går av sig självt om det finns finns böcker i hemmet

#18 - Lena

Jag har alltid läst sedan den dag jag lärde mig läsa, men när mina barn bar bebisar och när jag i början av 2000-talet hade stora ögonproblem så blev det lite mindre än vanligt.

#19 - bloggbohemen

Jag läste också mindre under tonåren, men då är det ju så mycket annat som händer. Jämfört med en del andra läste jag dock nog en hel del även under tonåren. :)

Svar: Ja, så var det nog för mig också. Men man jämför sig ju oftast med sig själv :)
Carolina Edvinsson

#20 - Freja

Det finns ett genomgående tema i många svar, tidig läsning och tillgång till böcker!