Avblattefieringsprocessen

Titel: Avblattefieringsprocessen
Författare: Zulmir Becevic
Antal sidor: 208 (kartonnage)
ISBN: 97891 501 16984
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: ”Ett kraftigt slag mot dörren väckte mig och jag öppnade ögonen med ett ryck.”

Handling: Alen är femton år när han blir inkallad till ett möte och måste påbörja sin avblattefieringsprocess. Det så kallade Partiet har vunnit mark i Sverige och sakta men säkert förändras verkligheten för många av landets invånare. Alen måste bli svensk, helt svensk, för att få en plats i det svenska samhället och för att göra det måste han finna svenskheten. Vad det nu innebär. För det finns inte plats för sådana som Alen i det nya svenska samhället.

 

Omdöme: En väldigt aktuell och viktig bok som både kan och bör läsas av många, då den inte alls är svår att ta till sig. Språket flyter lätt och trots det tunga ämnet så har Alen befriande nära till humor vilket kan bli en viktig kontrast när handlingen är så provocerande. Det är en bok som det finns mycket att diskutera kring, bland annat hur partiet har fått så stor andel röster. Till och med Alens fosterföräldrar har röstat på Partiet, visste de då vad det skulle innebära? Det börjar sättas upp regler som påminner om forna tider, som att Alen måste sitta i den bakre delen av bussen enbart på grund av sin hudfärg. Alen har också som uppgift att fånga svenskheten, vad det nu är? Alen är född och uppvuxen i Sverige men räknas ändå inte som svensk. Men vad innebär det då egentligen att vara svensk? Jag tror att boken kan väcka hätska men ack så viktiga debatter runtom i klassrum och skolor.

Jag tycker helt enkelt att det är en viktig bok med ett starkt ämne, just för att den tyvärr inte ligger så långt ifrån verkligheten. Språket känns dessutom väldigt målgruppsanpassat och dialogerna verklighetsförankrade. Alens pappas perspektiv ges dock bara i glimtar och jag vet inte om de tillför eller förvirrar mest. Alens pappa sitter nämligen i fängelse och det är genom hans dagbok som vi får veta lite mer om flykten till Sverige, med betoning på lite. Jag hade gärna sett att det utvecklades mer för att ge lite mer substans till berättelsen och den historia som Alens familj har.

 

Köp den här: Adlibris & Bokus

 

#1 - C.R.M. Nilsson

Den här är jag väldigt nyfiken på, och blir ännu mer nyfiken efter att ha läst din recension :)