Han kallar sig Esmeralda

Titel: Han kallar sig Esmeralda
Författare: Ritta Jacobsson
Antal sidor: 286 (Kartonnage)
ISBN: 97891 32164 866
Publiceringsår: 2014
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: ”Smärtan förde obarmhärtigt Andrea tillbaka till verkligheten.”

Handling: Selena är snygg och kommer från en välbärgad familj. Magne bor med sin familj i en hyrestrea och jobbar extra på Mc Donald’s. Utåt sett har de ingenting gemensamt men när deras vägar en dag korsas uppstår en oväntad vänskap. En dag släpps en film på Internet på en strippande tjej och ryktet säger att det är Selena som kastar av sig kläderna, hennes liv tycks rasa samman framför hennes ögon. Den enda som verkar förstå vad hon går igenom är den nyfunna nätvännen Esmeralda. Samtidigt skakas Sverige av rubriker om flickor som har försvunnit och alldeles för sent upptäcker Selena att Esmeralda kanske inte är den hon utger sig för att vara.

 
Omdöme: Jag fick faktiskt lite ont i magen av den här boken och då läser jag ändå om mycket hemskheter i och med att jag läser en del deckare. Lite skillnad blir det kanske i och med att det är barn som är huvudpersoner och barn som råkar illa ut och att det då blir särskilt grymt. Det är inte detaljerat beskrivet men tillräckligt hemskt ändå.

Jag tycker att karaktärerna blir lite könsstereotypiska och jag skulle gärna ha sett att de hade haft ett öppnare sinne, för jag vill inte tro att femtonåringar är så trångsynta. Magne vill till exempel att hans lillebror ska snagga av sig lockarna så att han inte blir mobbad, tjejerna tycker att de bortförda tjejerna som det står om i tidningen får skylla sig själva om de gick ut med kort kjol. Jag vill helt enkelt inte tro att den uppfattningen fortfarande är vanlig bland tonåringar, att tjejerna får skylla sig själva. Jag hade helt enkelt gärna sett att tjejerna i boken stod på sig lite mer. Boken följer både Selena och Magne men jag tycker ändå att Magne hamnar i skymundan. Selena brottas med rykten, blir kallad skällsord och blir utsatt för sexuellt övergrepp. Magnes största bekymmer är att hans hund nyligen dog. Det blir som om killarnas bekymmer förminskas och att de får axla rollen som budbärare av sexistiska kommentarer utan att det ges någon förklaring till varför de agerar så som de gör.

Själva ämnet i boken känns annars väldigt aktuellt och målgruppen kommer att känna igen sig i uttryck och användandet av sociala medier. Den visar hur enkelt det är att komma i kontakt med någon som man inte känner och även om många anser sig väl medvetna om riskerna så är det aldrig fel att det tas upp igen och igen och igen. Det är en relativt lättläst bok som har ett hyfsat tempo och just på grund av att den är ganska så hemsk och rå så tror jag att den kan fånga sin läsare.

 

Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon

#1 - Boklysten

Den här boken blir jag nyfiken på!

Svar: Skadar aldrig att testa! :)
Carolina Edvinsson