Ett tryntroll flyttar in
 
 
Titel: Ett tryntroll flyttar in
Författare: Charlotte Habersack
Illustratör: Sabine Büchner
Antal sidor: 28 (Kartonnage)
ISBN: 97891 76630 556
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: Der schaurige Schusch
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det här är Simmelberget."
 
Handling: Det sägs att ett tryntroll ska flytta upp till djuren på Hemmeltoppen. Trots att de aldrig har sett eller träffat ett tryntroll så vet de exakt hur han ser ut och hur han är. Han är rysligt ruggig! En sådan typ vill djuren absolut inte ha som granne. Men de upptäcker att det redan är försent att göra något åt saken, flyttlådorna står redan utanför dörren och på posten kommer det ett inbjudningskort till en inflyttningsfest. Men djuren tänker minsann inte gå! Alla utom en som inte kan motstå en festinbjudan.. 
 
 
 
Omdöme: Att skriva och läsa böcker som berör fördomar och främlingsfientlighet känns helt rätt i tiden, även för de yngsta. Djuren på Hemmeltoppen vet precis hur Tryntrollet är och ser ut, trots att de aldrig har träffat honom - han är helt enkelt ryslig! Att vi har fördomar mot nya saker och människor är nog svårt att ta bort helt och hållet, det är ett sätt för oss att tänka kring det nya men däremot är det bra att vara medveten om att det är just fördomar och inte en sanning. Tänk på avståndet mellan fakta och fördom, som någon klok människa någon gång har hittat på. Temat i boken tycker jag helt enkelt är suveränt.
 
Jag gillar även de detaljerade bilderna, det finns mycket för små ögon att upptäcka. Att det är lagom mycket text på varje sida är också ett stort plus i kanten för mig som ofta läser för grupper med barn. Jag har använt den med en förskoleklass där jag läste ungefär halva boken och där de sedan skulle rita hur de trodde att tryntrollet såg ut efter de beskrivningar som fanns i texten. Sedan jämförde vi teckningarna med hur tryntrollet verkligen såg ut, vilket framkommer lite längre fram i boken. Det blir då verkligen så väldigt tydligt att vi inte alltid kan lita på det som står eller det som sägs utan vi måste ta reda på fakta först eller se med våra egna ögon. 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Bokprinsessorna

Spännande ide det kanske jag ska göra på förskolan också även med andra böcker. =)

Svar: På ett annat ställe hade de redan läst den när jag kom med den. Men då gjorde vi samma sak och resultatet blev istället att vi diskuterade att man kommer ihåg olika saker. Alla hade hört historien innan men någon kom ihåg att den hade horn, någon annan att den var prickig, någon annan att den hade ett tryne osv. Så så kan man också göra :)
Carolina Edvinsson