Fredagsfråga: Barns läsning
 
 
Idag är det fredag och då är det såklart dags för Fredagsfråga som den här veckan handlar om barnens läsande. Hur tror du att man kan inspirera barnens läsande, har du några goda exempel?
 
Jag jobbar ju med barn och ungas läsning varje dag så lite har jag väl snappat upp, något annat vore mycket underligt. Men det finns ju andra som också har sagt bra saker om ämnet. Som Martina Haag i programmet Läsa Med Martina Haag som säger att man måste träna fantasimusklerna och att tiden på kvällen då man högläser för ett barn är den bäst investerade tiden på dagen. Johan Unenge brukar också komma med många bra tips! Men här är fem tips som jag gillar: 
 
1. Läs själv!
Barn gör som vuxna gör och är barn vana vid att ha böcker omkring sig så kommer de att vilja fortsätta att ha det så. Du kan inte predika för läsning om du inte själv tar dig tid till det, så enkelt är det. 
 
2. Läs högt
Läs gärna högt för barn även när de kan läsa själva. Böcker kan väcka många frågor och precis som Martina Haag säger i Läsa med Martina Haag så är det just vid läsning som saker som har hänt under dagen kan komma upp. Stora frågor eller små frågor, stora tankar eller små tankar men alla lika viktiga för barnet. Många böcker är dessutom lika underhållande för vuxna som för barn!
 
3. All läsning är okej
Var inte så enkelspårig, en bok kan se ut på fler sätt än som bokstäver mellan inbundna pärmar. Serier är ju jättebra! Så är också manga och faktaböcker. Glöm heller inte ljudboken. Och släpp taget om dina egna favoriter, acceptera att det är nya tider nu.
 
4. Uppmuntra läsningen
Föräldrar gör ett jättejobb med att skjutsa till stallet, till fotbollsträningen och titta på matcherna och stå i kiosken och tvätta lagets tröjor. Tänk om man som förälder kunde lägga bara lite av den tiden på att uppmuntra till läsning. Att barnen tränar hjärnan ibland också. Det skulle göra en enorm skillnad om vi bara tänkte lite på hur vi värderar och vad vi uppmuntrar.
 
5. Ge inte upp
Det finns en bok för Alla, det gör verkligen det. Fungerar inte den första eller den andra eller den tredje eller den fjärde eller den femte så kanske den sjätte eller sjunde blir nyckeln som öppnar dörren till en helt ny obegränsad värld. 
 
 
 
Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst i den här frågan! Men det är ju På Spåret final nu och hur mycket jag än brinner för barn och ungas läsning så finns det ju vissa gränser. Det här är en sådan!
 
#1 - A ROOM OF MY OWN

bra tips! högläsning är ju så givande även för den som läser. att diskutera det en läser med barnen är också så trevligt. det kan en börja med ganska tidigt

#2 - Lion´s Library

Fina ord och tips! Bara köra på, hålla ut och uppmuntra, göra så gott man kan :) känner att det nog är lättare sagt än gjort.

#3 - Vargnatts bokhylla

Jättebra svar!

#4 - C.R.M. Nilsson

Riktigt bra! Högläsning känns som ett måste :) Minns att jag älskade det som barn.

#5 - C.R.M. Nilsson

*Riktigt bra tips! skulle det stå. Är lite morgontrött fortfarande...

#6 - Monika

Jag hade nog tur när jag växte upp. I min lilla by fanns inget stall, ingen simhall, ingen barnidrott... men det fanns ett bibliotek, som hade öppet två timmar varje vecka :)

#7 - Lena

Ja det finns många bra tips och att inte ge upp är värt att tänka på.

#8 - Jenny H

Bra tips!
Verkar vara många som såg finalen i På Spåret - jag var inget undantag - så jag svarade på frågan i dag, lördag istället.