Legenden om Sally Jones
 
 
 
Titel: Legenden om Sally Jones
Författare: Jakob Wegelius
Antal sidor: 106 (Inbunden)
ISBN: 97891 6385 9298
Publiceringsår: 2008
Serie: Sally Jones #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Berättelsen börjar en tropisk ovädersnatt för ett hundratal år sedan."
 
Handling: Legenden om Sally Jones tar sin början djupt inne i den afrikanska regnskogen där en liten gorillaunge tas tillfånga av tjuvjägare. Hon får namnet Sally Jones och hon smugglas till Europa för att säljas, hon hamnar hos den mystiska Frau Schultz som lär upp henne till mästertjuv och snart är hon efterlyst av Istanbulpolisens skarpaste hjärna. Men det här är bara början på Sally Jones äventyr, märkliga öden för så småningom Sally Jones ut på världshaven och dramatiska äventyr i fjärran hamnstäder.
 
 
Omdöme: Den här boken vann Augustpriset i kategorin Barn- och Ungdomsböcker 2008 och det är lätt att förstå varför. Legenden om Sally Jones är inte bara en berättelse eller en bok utan varje uppslag bildar ett konstverk i sig och som helhet blir boken ett snudd på mästerverk. Redan i inledningen förstår vi att det är en legend vi kommer att få höra och genom att den utspelar sig i en tid då det fanns elfenbenshandlare och upptäcktsresare förstärker det känslan av äventyrsberättelse. En bidragande orsak till känslan av äventyrsberättelse och legend är såklart även de detaljerade illustrationerna som visar med hjälp av bild det som står i texten. Men även om bilderna är små konstverk så tillför de egentligen inte något nytt till berättelsen, vilket jag tycker är lite synd, det går helt enkelt att läsa och förstå texten utan bilderna även om det såklart blir en mycket fattigare historia. 
 
Själva handlingen kretsar kring Sally Jones och allt hon blir utsatt för, det är en hemsk historia vi får berättad för oss och mycket är väldigt sorgligt. Ibland känns det faktiskt som om allt hopp är ute för Sally Jones och när vi börjar hoppas att det äntligen ska gå bra för henne så råkar hon ut för ännu en ond människa som vill henne illa, det verkar nästan som om det aldrig ska ta slut. Men det är klart att det alltid finns en strimma hopp kvar, en strimma glöd och så småningom råkar Sally Jones äntligen på en människa som förtjänar hennes vänskap. Jag har svårt för när djurmisshandel skildras i böcker, annars har jag en väldigt hög tröskel för vad jag får obehagskänslor av, men just djurmisshandel är något som gör mig illa berörd. Det var nog därför den här boken kändes så himla mycket, det tillsammans med att den var illustrerad gjorde att jag både ville att den skulle ta slut samtidigt som jag ville ha mer. Sammanfattningsvis en väldigt läsvärd historia som inte lämnar någon oberörd.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon