Saskia en tjej som mig
 
 
Titel: Saskia en tjej som mig
Författare: Anne Agardh
Antal sidor: 64 (Inbunden)
ISBN: 97891 7577 3322
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Ibland måste man kolla lite extra på sig själv."
 
Handling: Saskia ska snart fylla tio år och hon gillar att gå i skolan, tills den dagen Moa börjar i klassen och det börjar kännas som om Saskia har svarta och vassa stenar i magen. Nu vill alla i klassen istället vara med Moa och de börjar till och med bli elaka mot Saskia som inte är precis som alla andra. 
 
 
Omdöme: Även om jag är barnbibliotekarie så kan jag inte gilla böcker för alla målgrupper, min akilleshäl är just böcker för 6-9 år där jag har väldigt svårt att hitta något som jag tycker är bra. Bilderböcker älskar jag! Mellanåldersböcker kan vara helt okej och ungdomsböcker läser jag ju för mitt privata nöjes skull. Men bra böcker för 6-9 åringar är det inte gott om, tycker jag. Inte heller den här boken kunde motbevisa mig.
 
Jag gillar tanken med boken. Jag gillar att huvudpersonen är en tjej med en CP-skada men att det inte står något om det i baksidestexten. Det framkommer att Saskia är annorlunda men inte på vilket sätt och är vi inte alla på sätt och vis annorlunda? Så Saskia är en helt vanlig tjej med en bästa kompis, en mamma och en lillebror och med helt vardagliga problem och det enda som egentligen är annorlunda med henne är att hon sitter i rullstol. Sedan börjar det en ny tjej i klassen och i och med det känns det som om Saskia får svarta stenar i magen varje gång hon tänker på henne.
 
Men i och med att boken är så kort och har så stolpiga meningar, jag antar för att den ska vara lättläst, så får inte Saskias problem något större utrymme. Ena dagen är den nya tjejen Moa elak och nästa så är hon snäll och det ges ingen direkt förklaring till hennes omvändning. Jag hade också velat veta mer om Saskias lillebror, hur han tänker och känner. För även om Saskia är som vem som helst så har säkert skuldkänslor eller andra känslostormar blommat upp hos lillebrodern. Lite av det får vi se hos mamman som funderar över hur det kommer att bli när Saskia blir vuxen, sedan lämnas det därhän. Fler sådana diskussioner hade kunnat plockas upp. Eller som när Saskia tänker kring att hon är den enda som får skriva matten på datorn, en tanke som lämnas obearbetad. Kanske hade då grundberättelsen fått stå tillbaka, Saskias andra problem med kläder och kompisar och önskan att få en hund, och då hade grundidén med boken kanske gått förlorad. Men visst fyller boken ett hål i utgivningen, det är det inget snack om.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon