Cinder
 
Titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Antal sidor: 327 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 0895
Publiceringsår: 2015 (Original: 2012)
Serie: The lunar chronicles #1
Originaltitel: Cinder
Första mening: "Skruven i CInders fotled hade rostat och krysset var inte mer än ett ojämnt hål."
 
Handling: Cinder är en cyborg som lever i Nya Beijing, som cyborg har hon inte samma rättigheter som alla andra utan hon ägs av sin förmyndare. En dödlig pest plågar befolkningen och när Cinders syster insjunknar skyller styvmodern allt på henne men vad ingen vet, allra minst Cinder själv, är att Cinder inte verkar vara den de tror att hon är. 
 
 
Omdöme: Den här boken var verkligen en positiv överraskning! Jag var från början inte särskilt positivt inställd till att läsa den då den verkade ha en så tydlig koppling till Askungen. Det har den också och stundtals tycker jag faktiskt att det blir lite för likt men den största delen av tiden sitter jag som klistrad och vill veta vad som kommer att hända härnäst. Det tog en liten stund att komma in i boken, mycket eftersom det är en helt ny värld att sätta sig in i med bland annat cyborger. Ibland när jag läser böcker som handlar om saker som inte finns accepterar jag den nya världsordningen direkt men här var det av någon anledning lite svårare att hänga med i början. Det löser sig dock ganska snabbt och när jag väl har kommit över att även acceptera kopplingen till Askungen så flyter den på bra. 
 
Jag ska inte påstå att jag är stormförtjust i karaktärerna och ganska ofta väntade jag på en vändning där de goda istället skulle visa sig vara onda, en sådan vändning kom aldrig så ni behöver inte vänta på den. Istället blir de ganska enkla att placera i olika fack där de antingen är goda eller onda och det i sig blir ju ganska tråkigt. Det finns liksom ingen gråskala. Något var det ju ändock som gjorde att jag fastnade i boken och ska jag vara helt ärlig så vet jag inte ritkigt vad, för nu i efterhand tycker jag kanske inte att den är sådär jättebra. Men något måste den ju trots allt ha och jag antar att det är en spännande intrig. Sedan gillar jag alltid böcker som väcker tankar kring människor och mänsklighet, för när slutar man att vara människa och när blir man en cyborg? 
 
Visst är det generellt sett en ganska banal historia och jag har lite svårt att se vad prins Kai ser i Cinder som ingen annan har? Det är lite av ett klassiskt problem med mig och kärlek i liknande böcker, hur det sker ögonblickligen och utan minsta förklaring. Kai träffar Cinder en gång och kan därefter inte släppa henne. Trots romansen kommer jag definitivt att läsa fortsättningen på serien så småningom, jag vill veta hur det går!
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Anna

Jag blev också sjukt överraskad av den här! Jag är liksom inte heller speciellt intresserad av romans, men på något konstigt vis blev jag ändå väldigt engagerad i denna. Tycker ändå att det kan vara ganska charmigt när det är klyschigt och förutsägbart :)

Svar: Det är både fascinerande och lite irriterande när en tänker "Det här borde jag verkligen inte gilla" men ändå gör det. Sluga författare ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Joelinda

Den här har jag sneglat på trots att jag inte alls gillar fantasy eller för mycket kärlekstrams. Den utgåvan jag såg hade ett sånt himla snyggt omslag, minns jag! Och så ÄLSKAR jag sagor och tycker det är kul med omskrivningar av en känd historia. Kanske ska ge den en chans, nu när du påmint mig.

Svar: Alla böcker är nästan värda en chans ;) Och jag blev positivt överraskad av denna, inget mästerverk kanske men en stor portion underhållning :)
Carolina Edvinsson

#3 - Monika

Jag är ju otroligt svag för cyborger och droider, har jag märkt, så jag gillade verkligen denna :)

#4 - Clara

Jag tillhör också gruppen som blev positivt överraskad av Cinder; den är så mycket bättre än vad jag hade kunnat tro. Egentligen så är jag inte speciellt intresserad av varken fantasy eller sci-fi, men på något vis så vart det intressant i den här boken. Karaktären Cinder var inte så speciell, i mina ögon, men allt annat var rätt intressant.
Men som du säger, väldigt lik Askungen ibland men det tyckte jag ändå var lite roligt. För då blev det verkligen en retelling av Askungen. Många gånger när de säger att det är en retelling så är det inte riktigt det i mina ögon. Författaren har då endast tagit t.ex. "person bor med styvmor och två styvsystrar som behandlar personen som skit". Jag tycker inte riktigt att det då är en retelling, för då blir det som att säga "det här är en retelling på Harry Potter" för att hk bor med sin släkt och har två bästa kompisar som hk endast träffar på internatskolan. Inte riktigt samma sak, tycker jag.

Nu kommer du väl läsa resten av serien, så det ska bli spännande att få recensioner på de böckerna av dig.

Svar: Vilken kul kommentar! För jag håller både med och inte, såklart ;) Jag tycker att det är lite mer som påminner om Askungen än bara familjen. Bara det att det är ett evigt tjat om den där foten/skon och att de ska på bal, att det finns en prins, att Cinders enda vän är en robot (jag tycker att det påminner om Askungens möss?) men trots detta så blev jag ju ganska såld som sagt :)
Oh ja, i nästa beställning finns nästa del i serien! ;)
Carolina Edvinsson