Djursholm: Sveriges ledarsamhälle
 
Titel: Djursholm: Sveriges ledarsamhälle
Författare: Mikael Holmqvist
Antal sidor: 344 (Pocket)
ISBN: 97891 7353 8503
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Djursholm - Sveriges ledarsamhälle som gavs ut som en inbunden bok 2015 har fått uppmärksamhet såväl inom som utanför den akademiska världen och har under det senaste året varit föremål för diskussioner och debatter."
 
Handling: Det här är den förkortade versionen av den betydligt mer omfattande boken Djursholm - Sveriges ledarsamhälle. Mikael Holmqvist har under flera år löpande genomfört bland annat observationer och intervjuer med personer som har kopplingar till Djursholm på ett eller annat sätt för att försöka ta reda på vilka pelare samhället vilar på och vad det är som gör att Djursholm nästintill fostrar ledare.
 
Omdöme: Det här är inte en bok som man läser på en kafferast och då har jag ändå den förkortade versionen men jag tycker ändå att den är hyfsat lättillgänglig och i stor mån undviks språket att bli snustorrt utan boken är istället skriven på ett engagerande sätt som gör det lätt att ta sig till den. Det märks att det är en nedbantad version för det kommer upp vissa frågor när man läser en del påståenden och jag hade då gärna fått lite mer ingående beskrivet ur vilket sammanhang citatet är taget eller hur författaren har kommit fram till just den slutsatsen men jag antar att det är mer utförligt beskrivet i ursprungsutgåvan.
 
Mycket av boken kretsar kring barnen och skolan men det är också där Djursholm hjärta är, menar författaren, det är där de viktiga kontakterna knyts både för barnen inför framtiden men också föräldrarna emellan. Det är överlag ingen vacker bild av Djursholm som målas upp utan den är minst sagt kritisk och mest fokus ligger på det hårda klimatet. Det räcker inte med att vara så pass rik att du har råd att köpa ett hus där, du blir inte Djursholmare för det, utan det kräver även andra kvaliteter och passar du inte in i mentaliteten kommer du att ha väldigt svårt att trivas. Trots att författaren ger utrymme till många olika perspektiv att komma till tals är det ändå någonstans där som slutsatsen alltid landar, att Djursholm inte passar vem som helst och att Djursholmarna också vill ha det så. 
 
Jag är säker på att författaren har ett gediget material att utgå från med tanke på hur lång tid han har spenderat på att samla in all data men jag tycker att mycket i boken blir återupprepningar och en del hade faktiskt kunnat kapas bort, även i den här relativt tunna upplagan. Många gånger känns det som om jag har läst det jag läser en gång förut. Det är också en bok som kräver sin läsare för trots att den inte är svårtillgänglig rent språkligt så är det inget man direkt sträckläser.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus