Introvert - den tysta generationen
 
Titel: Introvert - den tysta generationen
Författare: Linus Jonkman
Antal sidor: 243 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 2986
Publiceringsår: 2014 (Original: 2013)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Invigningsgalan var en orgie i självhävdelse."

Handling: Vi lever i ett samhälle där det är de extrovertas egenskaper som värderas högst. Man ska vara utåtriktad, social, flexibel och ha ett stort kontaktnät. Det är inte de yrkesverksamma meriterna som värderas högst utan det är ofta den som skriker högst som får som den vill. Men i en tid där allt ska gå snabbare och snabbare kan det kanske till och med vara en fördel att vara introvert? I den här boken får du en snabb introduktion i vad det egentligen kan betyda att vara introvert och vet du inte var du befi

Omdöme: Det här är en väldigt lättläst och ganska ytlig sammanställning av exempel på olikheterna mellan att vara extrovert och introvert. Jag tycker att det är synd att det stannar vid det ytliga och att humorn i boken känns lite framkrystad, jag tror inte att författaren hade tappat läsarna genom att ge ett lite mer seriöst intryck på det hela. Dessutom innehåller boken väldigt mycket upprepningar och det finns ingen direkt röd tråd att klamra sig fast vid utan ämnen blandas hej vilt, både högt och lågt. Det känns helt enkelt som om innehållet blir tömt redan den första delen av boken och sedan är det mest en återupprepning av det som redan har sagts. 

Som introvert finns det mycket att nicka igenkännande åt och det är väl alltid kul att känna att man inte är ensam om något, för ibland känns det ju verkligen så. Som om man är den enda på hela jorden som blir tömd på energi genom att umgås med för mycket människor samtidigt. Jag tycker särskilt att en fråga var talande kring skillnaden mellan introvert och extrovert, nämligen denna: Skulle du föredra att a) vara helt ensam varenda sekund i två veckor eller skulle du b) ha sällskap av bekanta varenda sekund i två veckor? Där blir svaret ganska talande för personlighetstypen tycker jag. I slutet av boken finns dessutom ett test med en massa frågor där du får en hint om huruvida du är extrovert eller introvert, ett kul inslag! 

En annan grej som jag fann lite fascinerande och som endast berördes jättekort i boken, med en mening eller två, var att vi ofta väljer en partner som besitter de egenskaperna som vi inte har eftersom vi kan avundas dem. På mig passar det in jättebra, jag är väldigt introvert men har väldigt lätt för att anpassa mig efter situation och kan absolut uppträda som extrovert om situationen kräver det. Min pojkvän är mer extrovert än vad jag är, om än inte längst ut på den skalan, men anpassar sig å andra sidan inte lika mycket efter situation som jag gör. Han är liksom alltid samma. Och jag tror att jag alltid har avundats människor som är extroverta, som gärna syns och hörs och tar plats. Länge har jag också önskat att jag själv var sådan och kanske är det också därför jag kan imitera det hyfsat bra men på senare tid har jag vuxit upp lite och accepterat att jag inte är extrovert och att det faktiskt är helt okej det också.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Felicia

Åh tycker denna bok verkar så intressant, är nämligen också introvert! :)