Jag dödar

Titel: Jag dödar
Författare: Giorgio Faletti
Antal sidor: 636 (Pocket)
ISBN: 97891 7028 1631
Publiceringsår: 2006 (Original: 2002)
Serie: -
Originaltitel: Io uccido
Första mening: "Mannen är en och ingen."

Handling: I Monte-Carlo sänds ett radioprogram där lyssnarna kan ringa in och lätta sitt hjärta, en natt får radioprataren Jean-Loup ett samtal som alla sent ska glömma. Lyssnaren avlutar sitt samtal med att säga "Jag dödar..". Samma natt hittas Jochen Welder och Arijane Parker mördade på ett brutalt sätt och det enda spår som mördaren har lämnat efter sig är tre ord skrivna i blod. Jag dödar.. Polisutredningen leds av kommissarie Nicolas Hulot men som av en händelse råkar även hans vän Frank Ottobre som arbetar på FBI befinna sig i närheten och även han kopplas snart in på fallet. 

Omdöme: Det första jag kan säga om den här boken är att den är alldeles för lång, längden beror nämligen inte på att det är ett ovanligt invecklat mord utan på att språket är alldeles för detaljerat vilket gör att boken tappar fart. Det hinner trots allt bli ett antal mord men det känns ändå som om handlingen går i sirap. Huvudpersonen Frank Ottobre hade jag kunnat leva med om det inte vore för att hans privatliv plötsligt innefattar en skönhet som behöver räddas från sin alldeles för kontrollerande pappa. Frank Ottobre för alltså ett krig på två fronter, dels mot en seriemördare men också mot en amerikansk militär som håller sin dotter under ständig bevakning. Den där kärleksepisoden hade jag helt klart kunnat vara utan, blev alldeles för sliskigt för min smak. Ett tag hoppades jag på att hon skulle vara en bluff och en del i ett spel för att lura honom på något sätt men nejdå hon var bara en kvinna i nöd som dessutom råkade vara så pass attraktiv att hon var värd att räddas. 

Hade det inte varit för mängden otroligt onödiga detaljer som vi som läsare blir serverade så hade jag nog tyckt mycket bättre om boken. Jag vill gärna ha ett lite häftigare driv i mina deckare och att det märks när det är en kamp mot klockan. Det är liksom för länge att låta den allra sista jakten på mördaren pågå i flera hundra sidor.


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus
#1 - Amanda

Blev väldigt sugen på en bok med sådan bluff nu? Haha.