Jag vill vara jordens medelpunkt
 
Titel: Jag vill vara jordens medelpunkt
Författare: Charlotta Lannebo
Antal sidor: 171 (Flexband)
ISBN: 97891 2970 1517
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag halvligger på marken i bushen, lutad mot ett träd."

Handling: Året är 1991 och Lova är 16 år när hon lämnar Stockholm för att åka till Nya Zeeland på ett utbytesår. Det är nu hon ska uppleva alla de sakerna som hon har drömt om, det är nu livet kommer att börja! Men det blir inte riktigt som Lova har tänkt sig, hon hamnar hos en värdfamilj långt bort från stan och det känns som om tiden rinner henne ur händerna när hon hela tiden väntar på att något storslaget ska ske. Hon måste helt enkelt bort därifrån, men hur?


Omdöme: Det här kommer att bli en ganska kort recension eftersom jag redan nu kan säga att jag inte gillade den här boken särskilt mycket. Det fanns liksom inget driv som fick mig att vilja läsa vidare, för det är precis så som Lova också upplever det - att ingenting händer. Jag gillar heller inte att den är så tydligt tidsmarkerad eftersom det gör det så svårt att relatera och föreställa sig Lova och hennes värld, vilket också gör att jag har svårt att se vilken målgrupp den här boken egentligen vänder sig till? 

Språkligt är jag inte heller överförtjust eftersom det känns så korthugget, korta meningar och en del dialog. Och Lova som huvudperson är ingen som man direkt tar till hjärtat. Jag kan inte se rimligheten i hennes agerande och när hon väl har bestämt sig för hur hon ska gå tillväga för att få en ny värdfamilj går allt plötsligt jättesnabbt och det sker ingen som helst problematisering med hennes val. Jag läste såklart ut boken men det är tyvärr inget som jag kommer att rekommendera vidare. Hårda ord kanske men ibland passar helt enkelt inte läsare och bok ihop.


Betyg: 1/5