Övergångarna

Titel: Övergångarna
Författare: Andreas Kundler & Lisa Linder
Antal sidor: 319 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2970 4075
Publiceringsår: 2017
Serie: Landet Verdisia #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9 - 12 år
Första mening: "Morfar stod tyst och såg på honom medan han tog på sig ytterkläderna."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren

Handling: När Anton går på sin morfars begravning dyker det upp en man där som säger att Antons morfar och han var arbetskamrater för länge sedan. Men trots att Anton och hans morfar stod varandra väldigt nära så har Anton aldrig hört talas om mannen och det verkar ingen annan heller ha gjort. Några dagar senare får Anton ett mystiskt brev utan avsändare där det står att Anton behöver få veta saker om sin morfar, saker han har hållit hemliga. Det visar sig att hemligheterna är både större och hemskare än Anton har kunnat föreställa sig och nu är det upp till honom att fullfölja det hans morfar har påbörjat.

Omdöme: Jag måste erkänna att jag trots att jag var lite avogt inställd till boken från början av någon outgrundlig anledning, fantasy är generellt sett inte mitt starkaste kort, så måste jag medge att historien sög tag i mig och att jag läste ut boken i ett svep. Det tog i och för sig inte så lång tid med tanke på dess målgruppsanpassning, med enkelt språk och luftig text, men jag kan säga att den hela tiden höll mitt intresse vid liv. Det är ju dock svårt att läsa den utan att komma och tänka på Bröderna Lejonhjärta men en värld i livet efter detta som ligger i spillror, där det härskar en tyrann och där det blir upp till ett barn att rädda ett helt rike. Likheterna slutar väl egentligen där och det är klart att man ska få skriva böcker som handlar om vad som händer när man dör, jag menar bara att det är svårt att inte jämföra och att den jämförelsen alltid kommer att bli orättvis. 

Språkligt är den lättläst och till stor del målgruppsanpassad. Det är mycket fokus på handling och inte så mycket på karaktärerna i sig vilket gör att den nog kan passa de allra flesta läsarna, vana som mindre vana. Men jag kanske till och med skulle vilja skjuta upp målgruppen ett steg till att säga att den snarare är för åldern 12-15 än för 9-12 eller något mittsegment däremellan i alla fall. Dels beror det på huvudpersonens ålder och kretsarna han rör sig i med fester och rökning men också för att scenerna med Övergångarna kan uppfattas som lite obehagliga. Summa summarum har författarna skrivit en helt okej debut som är både spännande och medryckande men det kanske inte är en historia som jag kommer att bära med mig under en längre tid, men ibland kan det väl få vara skönt att vissa böcker bara kan få fungera som underhållning och inte mer inte sant? 


Betyg: 3/5 

Köp den här: Adlibris & Bokus