Änkan
 
Titel: Änkan
Författare: Fiona Barton
Antal sidor: 369 (Pocket)
ISBN: 97891 7691 0931
Publiceringsår: 2017 (Original: 2016)
Serie: -
Originaltitel: The widow
Första mening: "Jag hör det knastrande ljudet av hennes fötter på grusgången."

Handling: Jean Taylors liv var behagligt alldagligt, hon levde tillsammans med sin man Glen Taylor den enda som hon någonsin har älskat och som avgudar henne tillbaka. Allt var frid och fröjd i deras äktenskap. Tills den dagen då Glen Taylor blir anklagad för att ha kidnappat en liten flicka och framställs som ett monster på tidningarnas löpsedlar. Efter den dagen blir aldrig någonting sig likt igen för Jean Taylor. Är hon medskyldig? Visste hon vad hennes man hade gjort? Eller är han falskt anklagad? Är han en iskall mördare eller en kärleksfull make? Hon om någon borde veta.

Omdöme: Står det ordet "thriller" på omslaget på en bok så får jag automatiskt lite högre förväntingar än om det marknadsförs som en vanlig deckare. Jag vill gärna bli lite skrämd av en thriller, att den ska vara obehaglig och nästan krypa under skinnet på mig - men det gör tyvärr aldrig Änkan. Jag tycker helt enkelt att det blir lite platt. När jag hade läst halva boken väntade jag på någon slags vändning, någon twist som skulle göra så att allt jag hade trott mig veta om karaktärerna skulle visa sig vara helt fel. Eller i alla fall något liknande. Men det kom aldrig någon vändning och det kom aldrig någon twist, boken var liksom lite samma hela tiden och det byggdes aldrig upp någon spänning som kulminerade och som gjorde att jag bara ville vända blad så fort som möjligt. Jag tycker fortfarande att boken var bra men kanske att den hade kunnat bli ännu bättre med lite tydligare tempoväxlingar. 

Jag tycker heller inte att karaktärerna blir tillräckligt intressanta utan även de känns platta och lite tråkiga. Jag kan tänka mig att författaren vill komma åt en känsla av att vi inte ska kunna lita på någon, att ingen är ond eller god utan att de alla är i olika gråskalor men jag tycker inte riktigt att det angreppssättet blir bemästrat i det här fallet. För visst finns det böcker när huvudpersonerna inte är några som man kan sympatisera med eller som man ens gillar, men det är desto svårare att skriva om sådana personer eftersom läsarens intresse då måste ligga någon annanstans än att heja fram huvudpersonen. Det är likadant med att bygga upp en stämning i boken, trots att det inte händer så mycket så går det ändå att skriva fram en känsla av mörker och krypande obehag men det är mycket svårare än att skriva en bok där obehagliga saker helt enkelt händer personerna i boken.

Nu låter jag kanske lite överdrivet negativ till den här boken sett till mitt betyg, jag tycker faktiskt ändå att den var helt okej. Den var väldigt lättläst och jag blev underhållen medan jag läste den men jag hade kanske byggt upp lite för höga förväntningar. Jag kan heller inte skriva den här recensionen utan att åtminstone nämna omslaget, för hur snyggt är inte det? Klassiskt exempel på när omslaget säljer boken. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus