I djungeln & På bondgården

Titel: På bondgården
Författare: Axel Scheffler
Antal sidor: 10 (Kartong)
ISBN: 97891 5011 9886
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: On the farm
Rekommenderad läsålder: 0-3 år
Första mening: "På bondgården bland djuren börjar dagen klockan sju."

Titel: I djungeln
Författare: Axel Scheffler
Antal sidor: 10 (Kartong)
ISBN: 97891 5011 9893
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: 1, 2, 3, In the jungle
Rekommenderad läsålder: 0-3 år
Första mening: "I vinden hörs en härlig låt, en riktigt rolig sång, en svängig, gungig djungelrytm, något är på gång."

Recensionsexemplar från Alfabeta.

Handling: Det här är två pekböcker på rim, där den ena utspelar sig på bondgården och den andra i djungeln, med flikar som passar perfekt för små fingrar. 

 

Omdöme: Jag blev nyfiken på de här böckerna eftersom lilla V precis har börjat intressera sig för böcker som innehåller flikar. Just nu är hans favorit Hej Gruffalon: Vem bor här? som har illustrerats av just Axel Scheffler. Det är ju inte så att han förstår eller kan gissa, han är ju bara fyra månader, men han gillar att lyfta och känna och dra och hålla och så vidare. Jag trodde att dessa böcker också skulle innehålla "vanliga flikar" som man lyfter upp för att se vad som döljer sig bakom dem men i de här böckerna finner vi lite olika lösningar. Den vänstra sidan i boken är alltid vanlig medan det på den högra sidan gömmer sig något rörligt. Ibland ska man dra upp och ner, ibland är det något som man kan dra ut helt och ibland kan man dra i sidled. Det är helt enkelt lite olika men det är aldrig den där traditionella fliken som man lyfter upp, på ett sätt är det bra för den här lösningen känns lite mer hållbar och tålig än det klassiska fliksystemet som nästan alltid går sönder med en gång. Däremot behöver man ju vara lite äldre än vad lilla V är för att greppa konceptet till fullo. 

I boken På bondgården uppmuntras läsaren till att härma de olika djuren medan det i boken I djungeln fokuseras på att räkna. De två böckerna kompletterar varandra mycket väl och även om de vid första anblicken liknar varandra i mångt och mycket så tycker jag inte att det känns som samma bok. Färgerna är klara och bilderna tydliga och jag tror att både 1-åringen och 3-åringen kan ha stort nöje av dem. Två böcker som håller länge med andra ord och som tåls att läsas om och om igen. Jag tycker även att det känns ganska lyxiga och att de kommer att tåla en del från små klåfingriga händer. Kort och gott rekommenderar jag dem varmt till de allra yngsta i familjen. 


Köp I djungeln här: Adlibris & Bokus

Köp På bondgården här: Adlibris & Bokus