I huset där jag bor
 
Titel: I huset där jag bor
Författare: Lena Sjöberg
Antal sidor: 32 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 6215
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "I huset där jag bor finns alla sorters typer."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Har du någon gång undrat vad som pågår på våning 4? Eller varför det alltid luktar så gott från våning 2? Nu har du chansen att kika in hos alla som bor i huset där du bor, följ med och upptäck alla fascinerande rum och människor. 

 
Omdöme: Det här är en bilderbok att återvända till och läsa om och om och om igen. Ni vet ju vid det här laget att jag gillar bilderböcker där bilderna är i fokus och det här är verkligen ett bra exempel på en sådan. Det finns visserligen några rader text på varje sida men boken går att läsa även utan inblandning av dessa ord för egentligen så står text och bild lika bra på egen hand. Texten är fin i sig och bilderna är fina i sig och det finns egentligen ingen handling att haka upp bilderna på utan bilderna består snarare av teman av det som händer i de fyra olika rummen på varje uppslag. Ett uppslag handlar om mat, ett annat om djur, ett tredje utspelar sig i badrum och ett fjärde om natten och så vidare. Texten är på rim och har en fin rytm som gör den en fröjd att läsa men eftersom det finns så mycket att titta på i bilderna så faller texten nästan tyvärr i skymundan.

Längst bak i boken finns även frågor som gör att man vill gå tillbaka i boken och läsa den på nytt för att hitta svaren. Även om jag kan tycka att vissa frågor blir lite instrumentella och påminner om instuderingsfrågor med rätt och fel svar som till exempel: "Hur många katter har kattdamen?" men så finns det frågor som känns lite mer öppna också som "Det har varit inbrott hos någon i huset. Hos vem? Hur tror du att inbrottet gick till? Och vad har blivit stulet?". De här frågorna är ju en jättebra hjälp för att få igång ett samtal om texten och sen när man har kommit in i tänket så är det ju lätt att komma på egna frågor som kan anpassas efter läsaren. För det finns mycket att prata om när det kommer till de här detaljrika bilderna. Helt enkelt en bilderbok som passar ypperligt för högläsning och samtal! 


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus