Boken om att gå på förskolan

Titel: Boken om att gå på förskolan
Författare: Josefine Sundström
Illustratör: Mervi Lindman
Antal sidor: 32 (Inbunden) 
ISBN: 97891 7803 0156
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 0-3 år
Första mening: "Titta."

Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.

Handling: Vi får följa med Dam-Dam från morgonpromenaden till förskolan, under hela dagen och sedan när pappa kommer och hämtar och säger att det är dags att gå hem. En helt vanlig dag på förskolan helt enkelt med bland annat samling, mat, sovstund och lek. 


Omdöme: Det är alltid roligt med böcker som barn kan känna igen sig i och här finns verkligen mycket att prata om eftersom Dam-Dams dag kan fungera som öppning för att prata om barnets egen dag på förskolan. Boken fungerar också lika bra som en introduktion för att börja på förskolan, eftersom den ger en väldigt positiv bild och visar att det är härligt att vara på förskolan med alla kompisar. Språket är anpassat efter det lilla barnet med förenklade meningar och ord. Den är ändock trots förenklingen trevlig att högläsa eftersom språket för det mesta har en bra rytm. 

Bilderna är färgglada och uttrycksfulla och jag gillar att det finns en representation på förskolan även om huvudpersonen är vit. Jag gillar också att barnen är illustrerade i könsneutrala kläder och kallas för Umma, Bobbi, Koko och Aja vilket gör att det blir ännu svårare att könsbestämma dem. Det känns som om det verkligen har tänkts till. Illustrationerna förstärker texten på ett tydligt sätt och visar genom bild det texten säger. Överlag känns det som en väldigt genomarbetad bok som passar perfekt som en introduktion till förskolan eller för den som är nyfiken på begreppet. Jag har dock varit lite osäker på vad jag egentligen tycker om den och jag får väl ingen direkt wow-känsla. Det är en bra och stabil bok helt enkelt som nog kommer att hålla i många år framöver.


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Josefine Sundström:
Sagasagor: studsmatta, simskola och en borttappad tigertass