Med hälsning från Båstad

Titel: Med hälsning från Båstad
Författare: Jenny Fagerlund
Antal sidor: 301 (Inbunden)
ISBN: 97891 1308 3155
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Porten slår igen med en smäll bakom henne och hon fortsätter framåt över innergården."

Recensionsexemplar från Norstedts.

Handling: Linda har fått ett drömjobb som journalist i London och ska ta sitt pick och pack och lämna de konspirerande kollegorna i Stockholm bakom sig. Men när jobberbjudandet dras tillbaka i sista stund står hon plötsligt utan jobb i både Stockholm och London och skammen gör att hon inte kan berätta för någon om sin situation. De enda som får veta är hennes sambo Frank och hennes bästa vän Helena, som kommer med olika råd om hur hon ska göra. Linda vägrar dock att erkänna sitt misstag och bestämmer sig för att åka ner till Båstad över sommaren, till sin moster Bodil som hon visserligen inte känner och som hennes mamma brutit kontakten med tjugofem år tidigare men enligt Linda är planen perfekt eftersom ingen kommer att hitta henne där. Tennisveckorna drar dock mycket folk från Stockholm och ju mer Linda dras med i festligheterna desto närmre kommer hon sanningen om varför hennes mamma och Bodil inte pratar med varandra längre. Det går också upp för Linda att allt inte alltid är lika härligt som det verkar. 

Omdöme: Jag är inte en person som brukar läsa feel good-böcker och jag skulle nästan kalla det ovanligt att jag ens läser något där det varken begås mord eller att någon dör. Däremot gillar jag att testa nytt ibland och gå utanför min ganska så bekväma deckarbox som jag har skapat åt mig själv. När den här boken kom som en överraskning från förlaget i brevlådan var jag först osäker på om jag ens skulle komma att läsa den. Men så stod jag plötsligt där utan bok och ville läsa något som inte var en deckare och så kom det sig att jag gav den här en chans och det är jag i efterhand väldigt glad att jag gjorde ändå. Det är en lättsmält och enkel bok att läsa som passar perfekt i solstolen eller i hängmattan. Den kräver inte så mycket av läsaren men erbjuder ändå ett driv som gör att det känns enkelt och kul att läsa vidare. Det jag gillar mest med boken är sommarmiljöerna som porträtteras och jag blir minst sagt sugen på att besöka Båstad. Jag tror att den skulle vara ännu roligare att läsa om man har en referens till Båstad och kan känna igen de platser som huvudpersonen besöker. 

Jag har dock lite svårt för huvudpersonen Linda som jag tycker känns väldigt fjantig på något sätt? Och själva handlingen med lögnerna och missuppfattningarna är väl inte heller bokens starka sida. Karaktärerna överlag känns ganska platta och jag får ingen riktig bild av dem. En person som verkligen hamnar i perifirin är Frank som jag inte riktigt får någon kläm på? Varför hörde han aldrig av sig till Linda? Jobbade han verkligen så mycket som han sa eller var det en täckmantel? Och i så fall för vad? Det kändes som om han målades upp som en dålig pojkvän fast det i själva verket inte alls var så? Jag kanske missade något superväsentligt. Jag kan också känna att det blir lite tröttsamt med karriärskvinnan från storstaden som flyr från något och hamnar i en liten småstad och finner den rätta kärleken. Känns väldigt mycket standard feel good på något sätt. Men som sagt så flyter språket väldigt trevligt och miljöerna är verkligen bokens starka sida där författaren har fångat känslan av sommarstaden Båstad och trots att jag aldrig har varit där så känns det ändå som om jag har fått en liten inblick i societetens salonger. En väldigt trevlig sommarbok helt enkelt.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus