Trasdockan
Titel: Trasdockan
Författare: Daniel Cole
Antal sidor: 412 (Pocket)
ISBN: 97891 1308 4770
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: Fawkes & Baxter #1
Originaltitel: Ragdoll
Första mening: "Samantha Boyd duckade under det sladdriga avspärrningsbandet och sneglade upp mot statyn föreställande rättvisans gudinna som satt allra högst upp på Old Baileys ökända domstol."

Handling: Kriminalinspektören Nathan Wolfe har precis återgått i tjänst efter en lång tids avstängning. De flesta trodde att han aldrig skulle komma tillbaka. Han blir kallad till en mordplats där ett makabert fynd har gjorts, nämligen ett lik som består av kroppsdelar från sex olika personer. Liket är dessutom arrangerat så att det pekar mot Nathan Wolfes lägenhet och när polisen får ta del av en dödslista med namn och datum på de personer som mördaren tänker döda härnäst och där kriminalinspektörens namn står sist råder det ingen tvekan om att det rör sig om en en personlig hämndaktion med trådar till det förflutna. 

Omdöme: Jag anade att det här skulle vara en riktig bladvändare och det var det verkligen, spänning från första till sista sidan. Det är inget mästerverk och personporträtten lämnar en hel del att önska men det går inte säga annat än att den är underhållande. Det var på gränsen så att jag kunde lägga ifrån mig den när det var dags att släcka lampan. Så är man ute efter en relativt lättläst deckare och inte har något emot att den är ganska rå och actionfylld så är det här ett supertips. Det som lämnar en del att önska är som sagt de ganska endimensionella karaktärerna som författaren inte verkar bry sig om att göra särskilt mänskliga alls. De är helt enkelt uteslutande poliser. Ett undantag finns och det är den nya rekryten Edmund som sviktar mellan att vilja göra bra ifrån sig på jobbet och skuldkänslorna över att inte vara hemma med sin gravida hustru. 

Hur otroliga historier författarna än kan komma på om olika seriemördare och tillvägagångssätt så köper jag alltid det rakt av. Jag kan tänka mig att många kanske finner en hel del här ganska osannolikt eller orealistiskt men man får helt enkelt köpa konceptet. Det som jag kände var lite tråkigt var att vissa trådar lämnades därhän och att vissa ledtrådar placerades ut lite väl tydligt för läsaren. Det gjorde dock inte jättemycket för boken innehöll flera oväntade vändningar ändå och det är omöjligt att inte känna med huvudpersonen Nathan Wolfe även när det visar sig att han kanske inte är den personen som man först trodde att han var. Jag ska inte avslöja mer utan rekommenderar den för en sträckläsning. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Vargnatts bokhylla

Låter lovande att du gillade den :D