Dom som bestämmer

Titel: Dom som bestämmer
Författare: Lisen Adbåge
Antal sidor: 36 (Inbunden)
ISBN: 97891 6389 4336
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Här är dom som bestämmer."

Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.

Handling: Det finns ett gäng som bestämmer och ett gäng som inte får vara med. Varje gång de som inte får vara med leker kommer de som bestämmer och bestämmer att de inte får vara med. Men när de som bestämmer börjar spela fotboll inser de att de är för få för att bilda ett lag och bestämmer att de som inte får vara med plötsligt ska vara med. Men då säger de som inte får vara med vänligt men bestämt nej vilket resulterar i ett maktskifte.
 
Omdöme: Den här boken utspelar sig på en gård i ett höghusområde där det finns en grupp med barn som bestämmer och en grupp med barn som aldrig får vara med. Det verkar dock som att barnen som bestämmer vill vara med men de vet bara inte hur de ska göra för att få vara med så de styr och bestämmer istället. Varje gång barnen som inte får vara med har hittat på en lek som de tycker är rolig kommer barnen som bestämmer och bestämmer tills det inte blir roligt längre. Det känns som om igenkänningsfaktorn kan vara hög, för visst finns det vissa barn som bestämmer mer än andra. Boken tar parti för barnen som aldrig får bestämma, de har perspektivet Vi medan barnen som bestämmer har perspektivet Dom. Jag gillar att det blir lite språklek över alltihop när de hela tiden benämns som de som bestämmer och de som inte får vara med. Jag gillar också illustrationerna och att texten inte blir överflödig utan att den hålls kort och koncis, som läsare förstår man snabbt grejen med vad som kommer att hända på varje uppslag men som barn gillar man ju upprepning. 

På slutet säger de som inte får vara med Nej till de som bestämmer och plötsligt har makten förflyttats. Den slutar med andra ord inte med att alla barnen kommer överens och leker lyckligt i alla sina dagar. Det finns fortfarande något som skaver mellan dem och det har inte löst sig lätt som en plätt genom att de som bestämmer bara bestämmer att de som inte får vara med plötsligt får vara med eller att de som inte får vara med plötsligt bestämmer att de som bestämmer ska få vara med. Ett slut som hade kunnat figurera i en bilderbok men som ju egentligen inte speglar verkligheten. Jag gillar helt enkelt att slutet ändå är ganska oväntat. Boken skulle kunna användas i förskolan som diskussionsunderlag för att alla ska få vara med, vad man ska göra när några bara bestämmer och vem som egentligen har rätt att bestämma över andra? Jag rekommenderar den varmt! 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Lisen Adbåge:
Samtidigt som
Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år
Koko och Bosse törs inte 
Kan man...? (Illustratör)
Tio vilda hästar: en räknesaga (Illustratör)
Hästfesten - Tio vilda hästar hittar hem (Illustratör)
Tio vilda hästar till toppen (Illustratör)
Tio vilda hästar firar jul (Illustratör)
Tre (Illustratör)
Frallan är bäst! (Illustratör)#1 - Hanneles bokparadis

intressant!