Hit med flaskan!

Titel: Hit med flaskan! - Handbok för panikslagna mammor
Författare: Emma Knyckare
Antal sidor: 204 (Häftad)
ISBN: 97891 7337 9175
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Hej till dig som köpt, lånat, laddat ned eller snott den här boken."

Recensionsexemplar från Brombergs.

Handling: När Emma Knyckare blir gravid firar hon med en sista snusprilla innan hon kliver på den panikslagna och fantastiska resa som mammalivet faktiskt är. Med på den lite krokiga resan tar hon läsaren och behandlar ämnen som abort, kejsarsnitt, amning, bonusbarn och småbarnsåren. Det är feministiskt, roligt och ärligt.

Omdöme: Jag gillar Emma Knyckare som fasen och därför kändes det självklart att se hur hon var i skrift, väldigt rolig skulle det visa sig. De här ämnena ligger ju väldigt nära mig just nu och därför blir det lite extra igenkänning och det känns nästan som om allt blir applicerbart och relevant i mitt liv här och nu, vilket såklart påverkar läsupplevelsen positivt. Jag gillar verkligen den här typen av böcker eller texter som beskriver på ett ärligt sätt hur det kan kännas att bli gravid, få barn och tiden strax därefter för ibland känner man ju sig som världens sämsta förälder och förstår inte hur andra liksom står ut? Då känns det skönt att veta att man inte är ensam. Nu verkar Emma Knyckare dessutom ha haft lite fler motgångar än vad jag har haft (jag har varit väldigt lyckligt lottad när det kommer till förlossning, amning och mammalivet överlag) så jag tror att boken kan bli en ännu lite bättre kompis med någon annan där det finns fler gemensamma erfarenheter. 

Boken är lättläst och väldigt medryckande, jag läste den i ett svep. Men eftersom den innehåller en samling olika texter i varierande längd så går det lika bra att läsa lite i den då och då, kanske leta upp ett ämne man känner för just då. Det går att göra lite som man vill helt enkelt. Den enda nackdelen som väl egentligen finns med strukturen är att det blir väldigt kort om varje ämne, det blir ingen djupdykning utan det är snabbt överstökat. Sedan är det som vanligt när en bok handlar om många olika saker att vissa ämnen passar en bättre än andra, det kan ha hänt att jag skumläst något stycke ibland med överlag tyckte jag att det allra mesta var väldigt kul läsning. En annan sak som jag reflekterade över är hur ärlig Emma Knyckare är med allt, kanske lite för utelämnande slår det mig ibland? Det är ganska mycket om hur jobbig och krävande föräldrarollen är, särskilt när det finns andra barn med i bilden som inte är ens egna vilket jag hajar till lite över eftersom författarens känslor och tankar kring det automatiskt innebär att även barnen och deras pappa hamnar i fokus. Men jag ser som sagt boken som en fin vän att ha under föräldraledigheten, rekommenderar den till alla nyblivna föräldrar! 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


#1 - Kajsa

Viktigt att vara ärlig i en sån här bok, tycker jag. För livet både med och utan barn är tyvärr inte så perfekt och lättsamt som det verkar på Instagram. Tack för en bra recension.

Svar: Tack för en fin kommentar! :)
Carolina Edvinsson