Tilly och bokvandrarna
 
Titel: Tilly och bokvandrarna
Författare: Anna James
Antal sidor: 388 (Inbunden)
Publiceringsår: 2020 (Original: 2018)
ISBN: 97891 5096 1683
Serie: Den magiska bokhandeln
Originaltitel: Tilly and the Bookwanderers
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Matilda Blad, som aldrig kallades för något annat än Tilly, sköt upp dörren till Blads bokhandel och tog ett djupt andetag."

Recensionsexemplar från HarperChildren.

Handling: Tilly är elva år och bor med sina morföräldrar som äger en bokhandel. Tilly vet inte vem hennes pappa är och hennes mamma försvann under mystiska omständigheter när Tilly var liten och nu vet ingen var hon är. Tilly har inte så många vänner men som tur är så har hon böckerna, i dem kan hon finna tröst och sällskap när hon behöver det. Hennes favoritkaraktärer är Alice i Underlandet och Anne på Grönkulla. Därför är det först lite märkligt att det kommer in just två flickor i bokhandeln som heter just Anne och Alice och som dessutom beter sig lite underligt? Är det verkligen på riktigt? Jo, det visar sig att Tilly är en bokvandrare som kan se och prata med karaktärer ur böcker och inte bara det - hon kan dessutom följa med dem till deras berättelser! Men är det verkligen helt riskfritt att bokvandra? Och vem är den där Enoch som tycks förlja efter Tilly? Och vad hände egentligen Tillys mamma den där dagen hon försvann? 

Omdöme: Det här är verkligen en bok för alla som älskar böcker och som någon gång har fantiserat om att träffa sina favoritkaraktärer i verkligheten. Personligen har jag ju lite för dålig fantasi, vilket är smått otroligt med tanke på hur mycket jag läser, för att kunna leka med tanken om att träffa karaktärer i verkligheten. Men jag förstår ju att många lockas av tanken och idén. Det här är en ganska magisk, mysig och lagom spännande bok för slukaråldern och jag tror att den passar målgruppen ganska bra. Det enda som egentligen irriterade mig lite var att författaren hade valt Anne på Grönkulla som en av Tillys favoritkaraktärer. Jag vet inte, det känns inte som att så många har läst den på många många år även om den anses vara något av en klassiker. Kanske är den fortfarande gångbar i England där boken utspelar sig men jag ställer mig lite tveksam. Jag förstår tanken med att ta med klassikerna men jag tycker också att en del då går över huvudet på läsaren, man känner ju inte igen de scener som utspelar sig - samtidigt som det såklart skulle vara ännu svårare att ta något modernare. 

Annars tycker jag att boken var välskriven med ett bra flyt och trevligt tempo. Det är klart att man som vuxen saknar en del men jag tror inte att det är något som målgruppen reflekterar över nämnvärt. Det konstigaste med boken är liksom inte att det finns en magisk bokhandel det jag tyckte var konstigast var hela grejen med mammans försvinnande, hon går upp i rök och det bara accepteras? Inte för att avslöja något men i slutet av boken känns det också bara märkligt att allt direkt återgår till något slags normalläge. Överlag en mysig, charmig och underhållande bok för slukaråldern. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible


#1 - Bokdivisionen

Författaren skrev, i efterordet tror jag, att det har med upphovsrätt att göra. Hon kunde inte välja några moderna karaktärer. Själv älskar jag Anne på Grönkulla och läste nyligen om den men såklart går referenserna nog över huvudet på många barn idag.

Svar: Jahaa, ja det kan ju förstås vara problematiskt. Tack för att du kommenterade! :)
Carolina Edvinsson