Rädda mig inte!
 
 
Titel: Rädda mig inte!
Författare: Tahereh Mafi
ISBN: 978 91 32 161971
Antal sidor: 398 (inbunden)
Första mening: "Solen kanske skiner idag."
 
Handling: Juliettes beröring är fortfarande dödlig och i den förra boken fick vi ju följa hennes och Adams flykt från Återetablissemanget. Handlingen är ungefär densamma nu, bara det att kriget är mycket närmare. Återetablissemanget kan eller vill inte längre blunda för de som inte följer lagar och regler och som bidar sin tid för att göra uppror. Stunden för att antingen döda eller dödas är mycket nära. Juliette och Adam har dock inte bara världens räddning eller undergång att tänka på utan lika brinnande och okuvlig som deras kärlek växte sig lika förbjuden kommer den att bli.
 
 
Omdöme: De här ömma kärleksbetygelserna som kunde sträcka sig över flera sidor så fort Juliette och Adam befann sig i närheten av varandra och som var lika sliskiga som sirap som lika gärna hade kunnat rinna ut ur boken är tyvärr inte borta i den här boken. De är kvar och de är minst lika sliskiga som förut. Däremot utvecklas allt detta faktiskt i den här boken till att bli lite mer actionfyllt, det blir betydligt mer sensuellt och det gillar jag. Så eftersom jag var beredd på att dessa "kärleksbeskrivningarna" skulle fylla boken hade jag kanske lite mer överseende den här gången.
 
Juliette som person tyckte jag ju om i den förra boken för att hon inte var sådär stark som de flesta andra tjejer i den typiska ungdomsdystopin brukar vara, hon tvivlar helt enkelt på sin egen förmåga. I den här boken blir det dock mest gnälligt och jag håller med vissa karaktärer i boken om att hon borde rycka upp sig. Sedan kan jag tänka mig att det är många som kommer att klaga på det här lilla triangeldramat som dyker upp i den här boken, viktigt att följa traditioner, men jag tänker gå mot den förmodade strömmen och säga att jag gillar det. Jag har inte vuxit ifrån dessa bad boys som ger lite krydda i tillvaron.
 
Jag tycker att boken både är roligare, mindre sötsliskig och mer intressant rent relationsmässigt mellan karaktärerna än vad den första boken var. Det här kriget och spänningen som borde återfinna sig kring det tycker jag dock inte är så intressant i sig. Det är snarare karaktärerna och deras historia som jag vill höra. Jag vill ha mer av Kenji och Brendan bland annat. Så ja, jag kommer definitivt att läsa fortsättningen.
 
 
Betyg: 3+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Tahereh Mafi:
 
#1 - Nicole

Jag vet faktiskt inte vad jag tycker om den första (rör mig inte), antingen så älskar jag språket eller så hatar jag det, ett år efter att jag läst den så vet jag fortfarande inte riktigt vilket av det :P Har därför inte kunnat bestämma mig för om jag ska läsa uppföljaren eller inte

Svar: Jo, det är nog så med språket. Antingen hatar man eller så gillar man ;) Störde mig också lite på det i första boken men kom in i det ganska bra sedan. Så har egentligen inget problem med det nu :)
Carolina Edvinsson

#2 - Nina

Jag tycker Rör mig inte! är riktigt bra, även om jag tycker kärleken mellan Juliette och Adam är barnslig, eller beskrivs barnsligt. Jag ser framemot att läsa Rädda mig inte!

Svar: Tyckte jag också. Så då kanske du också uppskattar utvecklingen av deras förhållande i den här boken sen ;)
Carolina Edvinsson