Ett feministiskt sommarprat.
 
Igår lyssnade jag på Maria Svelands sommarprat i P1 och jag känner att jag borde kommentera det. Hittills har jag lyssnat till Jonas Gardell, Kristian Gidlund, Carolina Gynning, Annika Andersson, Maja Ivarsson, Henrik Lundqvist, Katarina Gospic, Liv Strömquist, Lasse Kronér, Sarah Dawn Finer, Leo Razzak och Filip Hammar. Vissa har givetvis varit bättre och mer berörande än andra för mig, det beror nog lite på vad man har för tidigare erfarenheter. Borde jag kommentera dessa också? Säga lite kort om vad jag tyckte om respektive? Eller är detta inte forumet för det?
 
Tillbaka till feministen Maria Sveland (jag tror att hon skulle vilja titulera sig så) som jag har läst boken Hatet - en bok om antifeminism av. När jag läste den så kände jag mig okunnig och obildad, även om det inte var hennes mening. Jag skämdes lite också för min bristande kunskap. I sitt sommarprat tar Maria Sveland upp bland annat hur det är att ställa politiska frågor till en naken grek, litteraturens betydelse och vikten av att "fin" litteratur inte alltid är det viktiga - det viktiga är att man läser och inte vad man läser (passar bra med tanke på den debatt som härjade en stund i bokbloggarsfären), samt såklart kvinnohat och rasism.
 
 
Hade det inte varit för feministerna så är det inte säkert att vi hade haft kvinnlig rösträtt i Sverige. Hade det inte varit för feministerna så hade vi kanske inte haft valfrihet angående föräldraledighet, även om statistik visar att det fortfarande delas upp ojämnt. Hade det inte varit för feministerna så hade vi som kvinnor kanske inte ens kunnat ta ut skilsmässa, även om det fortfarande anses tabu att som kvinna uppskatta den friheten som då uppstår. Allt det här och mycket mer finner ni i Maria Svelands sommarprat. Nu tror jag bestämt att jag måste ta och beställa/låna hem Bitterfittan.
 
 
 
Ps. Har man läst hennes bok Hatet så kommer sommarpratet att kännas lite som en upprepning på vissa ställen, ibland känns det som om hon läser rakt av ur boken. Men jag har märkt att de flesta sommarpratare som är författare gör så.. Ds.
 
 
 
#1 - Lottens Bokblogg

Jag läste Bitterfittan under en flygresa för flera år sedan. Var helt tagen av den, men den är rätt speciell. Kanske jag borde läsa Hatet också...

Svar: Tagen på ett bra eller ett dåligt sätt? Jag skulle nog få en annan uppfattning om jag läste Hatet nu, på ett bra sätt, eftersom jag ser mig själv som lite mer medveten nu.
Carolina Edvinsson

#2 - Stockholmsflickan

Jag lyssnade lite till och från på Marias sommarprat, det jag hörde var väldigt intressant. Har än så länge inte läst något av henne men blev väldigt sugen på att göra det nu!

#3 - Jakob

Det var inte feministerna som fixade rösträtt och rätt till skilsmässa, orsaken var det ekonomiska välståndets utveckling. Feministerna vill gärna ta åt sig äran för alla rättigheter och dessutom hävda att bara kvinnor var så förbannat förtryckta förr. Sanningen är dock att ingen, varken man eller kvinna, hade något större inflytande förr. Man arbetade och var glad om man överlevde dagen och kunde äta.

Helt ärligt, inte var det förtryck som gjorde att forna tiders män slet i skogen, på åkern och på sjön för att ge mat på bordet och hus att bo i. Det var ett jävla slit och orättvisorna drabbade alla, man som kvinna.

Svar: Fast till exempel rösträtt måste väl ändå räknas som ett ganska fundamentalt inflytande? Jag kan rekommendera ett annat blogginlägg som jag läste idag av någon som har koll! :)
http://hanapee.com/blog/2013/07/17/en-av-anledningarna-att-kalla-sig-feminist/
Carolina Edvinsson

#4 - Caroline - Bland böcker

Jag har hittills lyssnat på Jonas Gardell, Annika Andersson och Filip Hammars sommarprat. Alla dessa har imponerat på mig. Ser fram emot att lyssna på fler :)

Svar: Ja, jag tycker att det brukar vara både riktigt bra och ibland till och med givande :)
Carolina Edvinsson

#5 - Jakob

Jag uppmanar gärna att googla lite om hur många som verkligen hade rösträtt förr. Bara att saxa från Wikipedia:

"Endast drygt 20 % av den vuxna manliga befolkningen hade rösträtt 1866[12], men på grund av ökande inkomster, hade andelen ökat till ca 60 % 1908."

Tänk, inte ens det hemska patriarkatet hade så mycket rösträtt förr.