Förlåt min vrede
 
Titel: Förlåt min vrede
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
ISBN: 97891 7351 4613
Antal sidor: 337 (inbunden)
Första mening: "Försiktigt låter jag pekfingret lägga sig kring avtryckaren."
 
Handling: En knarklangare i en Stockholmsförort hittas skjuten och vid en första anblick kan det tyckas vara antingen en gänguppgörelse eller knarkrelaterat men mordet har skett utifrån och skottet har gått genom fönstret för att träffa offret när han ligger och sover. Det är för planerat för en gänguppgörelse. Det är dessutom bara det första mordet i raden av flera och det enda offren har gemensamt är att de är knarklangare, de varken känner varandra eller tillhör samma gruppering. Mordplatserna saknar dessutom spår av bevis och Jacob Colts medarbetare har snöat in sig på att det handlar om gängrivalitet. Jacob Colt själv är dock inne på andra tankar...
 
 
Omdöme: För det första, tänk vad en gallring på ungefär hundra sidor kan tillföra en bok! Den här boken har ett mycket högre tempo än de tidigare och mycket av det där onödiga som återfanns i de förra har i den här nästan helt skalats bort. Jag som läsare tackar för det. Dialogerna är ju fortfarande sådär men jag kan bortse från det för den här gången, för jag blev så positivt överraskad över att det inte kändes långsamt att ta sig framåt i den här boken.
 
En annan anledning till att jag blev positivt överraskad var att författarna lyckades lura mig, jag blev minst sagt förvånad när jag insåg vem mördaren var. Vilket leder in mig på det negativa som samma överraskning ledde till, nämligen att jag insåg vem mördaren var när halva boken var kvar. Hade jag blivit lika chockad på de sista sidorna hade boken varit ännu bättre. Jag hade gärna diskuterat det lite djupare men jag kan ju inte gärna diskutera mördaren i en recension.. Ni får helt enkelt läsa den själva såå förstår ni kanske vad jag menar, om nu författarna lyckas lura er också. Sedan själva historien är jag väl inte sådär superintresserad av och den är lite för lätt för att tilltala mig.
 
Har karaktärerna lyckats växa på mig än då? Nej, det skulle jag inte vilja säga. Jacob Colt är fortfarande väldigt intetsägande och likaså hans kumpan Henrik Vadh. Det som är positivt är väl att ingen ligger i skilsmässa eller har problem med spriten eller är en enstöring, det slås alltså hål på den typiskt klassiska kriminalaren.
 
Nu har jag läst dessa böcker inom ett väldigt kort tidsspann för att hinna ikapp och det som irriterar mig då är att det är väldigt mycket Kopiera och Klistra in, eller i datortermer Ctr+C och Ctrl+V, det står alltså nästan ordagrant exakt samma i böckerna om vissa ämnen. Till exempel att Melissa gillar att läsa kriminalromaner eller att Henrik Vadh är analytisk och gillar att spela schack osv.. För mig som har läst böckerna nyligen och kommer ihåg blir det irriterande. Men för någon som läser en enstaka bok i serien eller låter det gå lång tid mellan böckerna tror jag att det kan vara ett bra sätt att bli introducerad till karaktärerna eller färska upp minnet. Jag vet alltså inte om jag ska tycka att det är bra eller dåligt, jag tycker bara att det luktar lite lathet..
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Cdon & Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Dan Buthler & Dag Öhrlund:
 
#1 - Nilmas Bokhylla

Vad snabb du är :O Men det är bra, då är du snart i kapp ;)

Svar: Ja, jag var ensam hemma under några dagar och läsningen blev verkligen effektiv då ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Monika

Jag började relativt tidigt misstänka att författarna utelämnade något ganska viktigt när det gällde mördaren så jag blev inte speciellt förvånad. Däremot blev jag imponerad över hur lätt det är att leda läsaren på villospår, bara genom att utelämna en liten, men nog så viktig detalj :)

#3 - Zelly

Jag älskar ju dessa författare :) Har läst samtliga de har skrivit är så peppad på att läsa Uppgörelsen.

Svar: Jag håller på och läser Grannen nu, men ja jag vet inte än så länge ;)
Carolina Edvinsson