Fangirl
 
Titel: Fangirl
Författare: Rainbow Rowell
Antal sidor: 429 (Danskt band)
ISBN: 97891 5022 0773
Publiceringsår: 2015 (Original: 2013)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Ur Encyklowikia, folkets encyklopedi"
 
Handling: Tvillingarna Cath och Wren ska börja på college. Hittills har de gjort allt tillsammans men nu känner Wren att det är på tiden att de lever sina egna liv, varsitt liv. Wren är utåtriktad, social och vill gärna festa medan Cath är den tystlåtna som är mer osäker inför allt det nya. Wren går helt upp sin fanfiction och spenderar allt mer tid med karaktären Simon Snow, hennes mål är att skriva klart en egen bok innan originalförfattaren kommer ut med sin version. Men så kommer Levi in i hennes liv, Levi med det oemotståndliga leendet.
 
 
Omdöme: Jag tycker att det här är en bok som rent språkligt snuddar på fantastisk. Dialogerna känns genuint äkta och jag har inga bekymmer med författarens språkliga utsvävningar, tvärtom eftersom jag gillar när det märks att en bok är skriven av en viss författare och inte att det kunde ha varit vilket namn som helst på omslaget. rainbow Rowell lyckas dessutom med något som jag tycker få författare verkligen gör, nämligen att skapa verkliga personer av karaktärerna. Det känns som om dessa personer skulla kunna andas, finnas och leva utan att de för den sakens skull blir tråkiga eller vanliga. 
 
Jag måste dock poängtera en sak med en gång och det är dessa passager med fanfiction som finns utströsslade mellan kapitlen, jag förstår inte vad meningen med dem är? Jag tycker inte att de tillför något och borde således inte finnas där. Först hade jag svårt att komma in i att läsa dem överhuvudtaget och när jag väl hade gjort det förstod jag inte vad jag skulle få ut av det. Är det långsökta paralleller till Caths eget liv? I så fall gick det mig helt förbi. Men förutom dessa så uppskattar jag handlingen, även om jag känner att det blir lite väl mycket tjat om fanfiction. Wren och Cath är tvillingar och deras relation känns både sorglig, kärleksfull, stark och skör på en och samma gång. Det är fint. Förutom Wren och Cath så blir resten av karaktärerna snudd på bifigurer, en aning platta och jag känner att jag inte riktigt till fullo vet vilka de är. Deras pappa är psykiskt sjuk, deras mamma lämnade dem när de var små och det känns som om det borde finnas mycket mer att berätta kring det. Men å andra sidan är det Caths historia och det förklarar det väl till viss del. Levi blir inte mycket mer än en alltigenom fantastisk person och därför blir han också lite tråkig, jag undrar var han gömmer allt sitt mörker. 
 
Men som sagt så uppskattade jag boken väldigt mycket och jag tror framförallt att det beror på att den kändes unik och välskriven. Jag gillar även att kärleken som beskrivs, attraktionen och förälskelsen känns äkta och att det inte rusas in i något. Jag gillar som bekant inte alls när karaktärer blir kära vid första ögonkastet. Jag gillar också att huvudpersonen känns unik, att det är en nördig tjej som har social fobi och som älskar att skriva. Det är en ganska lågmäld berättelse som innehåller en hel del kärlek men även en stor portion sorg.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Rainbow Rowell:
 
#1 - C.R.M. Nilsson

Kanske fanfictionbitarna bara tilltalar oss som kommer från den sfären? Jag gillade dem ;) Ser jättemycket fram emot att hon ska släppa Carry On i höst.

Svar: Jag har aldrig läst fanfiction, så ja det kan mycket väl bero på det :)
Carolina Edvinsson

#2 - Marie

Jag instämmer. Rainbow Rowell kan verkligen skriva och dialog skriver hon helt fantastiskt. Jag gillar hur hon skriver om kärlek så som de flesta mött den och om förälskelse. Igenkänningen är stor. Jag gillade Fangirl, älskade Eleanor & Park men var inte speciellt förtjust i Landline.

#3 - [Anna]

Fangirl känns verkligen som en bok som ALLA har läst, jag ska läsa den någongång för tror jag kan gilla den.

#4 - C.R.M. Nilsson

Fanfiction är kul! Ibland kan de ta svagheter i ursprungsmaterialet och faktiskt skriva om det på ett briljant vis :-) Men en måste sålla bland all porr...