Arbetarlitteratur
 
Det är en väldigt svår Tematrio den här veckan för mig som mest läser ungdomsböcker och deckare. I ungdomsböcker har sällan huvudpersonerna jobb överhuvudtaget och i deckarna är det oftast det klassiska polisyrket som gäller. Men jag ska göra ett försök, även om jag kanske tvingas tänja gränserna för arbetarlitteratur ganska rejält.
 
 
Jag kan börja med att tipsa om den här antologin som handlar om ungas villkor på arbetsmarknaden, precis som titeln antyder. Det är olika personer med olika bakgrunder och historier men de har otryggheten gemensamt. Att aldrig veta hur det blir med jobb imorgon. Någon väntar på ett telefonsamtal för att veta om han ska jobba idag eller inte, någon längtar efter barn men saknar möjligheten när anställningen bara förlängs några månader i taget och någon vill inget hellre än att kunna bo i en egen lägenhet men kan inte för att han inte vet hur inkomsten kommer att se ut nästa månad. Alla har jobb men ingen har trygghet.
 
 
#1 - Boklysten

Den boken är säkert intressant att läsa!

#2 - Freja

Arbetsmarknaden för unga är verkligen inte alls OK som den är nu. De blir nästan livegna och kan inte kräva ens ett minimum av det vi andra tar för givet, för då får de inte samtalet nästa gång...

#3 - Amanda

Moa & Harry Martinsson är väl två svenska klassiker? Minns att många läste utav just dem när vi jobbade med arbetarlitteratur i skolan... men enligt Uppsala Stadsbibliotek räknas tydligen t.o.m. "Jag är Zlatan" som proletärlitteratur idag, så då är det nog okej att tänja lite på gränserna ;)

Svar: Mycket möjligt, mina kunskaper inom genren är väldigt begränsade (även om just dessa namn faktiskt kom upp när jag googlade arbetarlitteratur för inspiration) och jag kan inte minnas att vi tog upp det i skolan? Men tja, fotbollsspelare är tydligen ett yrke numera. Ett väldigt välbetalt sådant dessutom ;)
Carolina Edvinsson