Eldtronen
 
 
Titel: Eldtronen
Författare: Rick Riordan
Antal sidor: 502 (Inbunden)
ISBN: 97891 76455 685
Publiceringsår: 2015 (Original: 2011)
Serie: Kanekrönikan #2 (Kane chronicles #2)
Originaltitel: The throne of fire
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Carter här."
 
Handling: Carter och Sadie Kane fortsätter med sitt uppdrag om att förena magiker och gudar för att bekämpa Apep, som står för kaos, och som planerar att äta solen och förgöra världen så som vi känner den. För att lyckas med uppdraget om att besegra Apep måste de väcka solguden Ra, som är den enda som kan möta Apep för ett värdigt motstånd.
 
Omdöme: Precis som den tidigare boken om Sadie och Carter är den här boken ganska "pratig" och det händer saker hela tiden utan att barnen, ja för de är faktiskt barn även om det inte märks, reflekterar över det. Det känns som om de kastar sig in i det ena äventyret efter det andra och räds inte någonting trots alla motgångar och farligheter de stöter på. En fartfylld bok med andra ord och jag antar att det passar målgruppen. 
 
De två syskonen känns samspelta och jag gillar deras relation till varandra, fylld av lika delar humor som värme. Att vi får följa två olika karaktärer bidrar också till att händelseförloppen kan staplas på varandra så mycket som de faktiskt gör eftersom det då kan pågå ett krig på två fronter, det är inte alltid de är tillsammans nämligen. Dock blir det här kriget och kampen mot klockan lite för tjatigt för mig och jag får inget grepp om hela den egyptiska mytologin. Att både Carter och Sadie gör något helt annat än försöker rädda världen känns också som ett underligt drag, den ena vill fira sin födelsedag och den andra vill rädda en tjej i nöd. Utan en tanke på att världen går under om de inte klarar sitt uppdrag. De verkar väldigt avslappnade inför tyngden på sina axlar.
 
På ett plan förstår jag dock tjusningen med boken för den är väldigt lättläst och innehåller en hel del fyndiga repliker som känns verklighetstrogna. Dock kan jag känna att den är lite i tjockaste laget för den avskräcker nog tyvärr fler än vad den frälser. Det är dock ingen serie som passar mig som handen i handsken och på slutet så ville jag nog tyvärr mest att den skulle ta slut. Nu är det ju dock så att jag har läst två av tre delar och då vill jag ju gärna veta hur det slutar. Jag gissar på att världen inte går under, måste jag ändå läsa del tre?
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Rick Riordan:
 
 
#1 - Anna

Alltså om du inte läst Percy Jackson, så gör det istället! Jag är inte alls lika såld på den här som på PJ... Just i den här tycker jag nog att det är till berättelsens fördel att den egyptiska mytologin får ta mindre plats. Var såååå förvirrad när jag läste första boken alltså.

Svar: Nej, det har jag inte gjort. Kanske får ta tag i detta ;)
Carolina Edvinsson