Feberfågel
 
Titel: Feberfågel
Författare: Maria Nygren
Antal sidor: 246 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 5123
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Blodet var överallt."
 
Handling: Linn har tidigare arbetat som polis men utför numera uppdrag åt ett försäkringsbolag. Det är hennes jobb att kontrollera om personerna verkligen är berättigade de försäkringspengar som de har fått eller om det finns en brottsmisstanke. På ön Sejdarö finns det ovanligt många personer som har råkat ut för olyckor den senaste tiden och det blir Linns uppdrag att åka ut dit för att se om öborna döljer något. Linn åker ut under täckmantel och blir snabbt bekant med flera personer på ön, det visar sig att allt inte är som det verkar och att det är något som inte står rätt till på ön. Som om hela ön döljer mörka hemligheter. 
 
 
Omdöme: Den här boken känns mycket längre än vad den verkligen är och jag tror inte att det är ett särskilt bra betyg, jag tycker helt enkelt att tempot är lite för långsamt och när jag tycker att vi borde börja närma oss upplösningen är det minst femtio sidor kvar. Visst lurar ett ständigt mörker under ytan och det är tydligt att naturen nästan är en egen karaktär men jag tycker aldrig att det blir tillräckligt obehagligt. Karaktärerna överlag hyser jag väl lite av en ambivalent känsla inför, dels tycker jag att det är intressant att det inte är någon person i boken som man vill ställa sig bakom och heja på men det gör också att jag lite tappar intresset för dem och att jag inte bryr mig om hur det går fortsättningsvis. Karaktärerna får gärna vara mörka, osympatiska eller rent av onda men nu är de mest lite tråkiga. Kanske är de egentligen som folk är mest. 
 
Sedan förstår jag inte riktigt huvudpersonen Linns handlingar och slutsatser. Hon har en bakgrund som polis, gillar att utreda saker och gå till botten med händelser. Men så plötsligt vänder hon och accepterar att allt inte går att lösa, att det kanske finns svar som det mänskliga medvetandet inte kan uppfatta. På det stora hela blev det lite för mycket hokus pokus för mig. Däremot gillade jag perspektivet med en försäkringsutredare som huvudperson istället för den klassiska polisen. Det gav en ny och lite annorlunda vinkling på det hela. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Maria Nygren: