Scarlet
 
Titel: Scarlet
Författare: Marissa Meyer
Antal sidor: 375 (Pocket)
ISBN: 97891 7645 3124
Publiceringsår: 2015 (Original: 2013)
Serie: The lunar chronicles #2
Originaltitel: -
Första mening: "Scarlet var på väg ned till gränden bakom Rieuxs taverna när handskärmen plingade till från passagerarsätet, och sedan hördes en automatisk röst: "Mottagit comm till mademoiselle Scarlet Benoit från polismyndigheten, avdelningen för anmälning av försvunna personer, Toulouse."."

Handling: Det här är andra boken i serien om The lunar chronicles och fast den heter Scarlet så återfinns även Cinder från den förra boken även i den här. Cinder ska försöka ta sig ut från fängelset som hon just nu befinner sig i och där bara en säker död väntar henne. På andra sidan jorden befinner sig Scarlet som letar efter sin försvunna farmor. Men ju mer Scarlet letar i sin farmors förflutna desto mer inser hon att hennes farmor hade hemligheter för henne och att hon verkar ha levt under livsfara i hela sitt liv. Ledtrådarna leder henne så småningom till Cinder, men vad har hon egentligen med Scarlets farmor att göra?

Omdöme: För det första måste jag klaga lite på ett slarvigt förlag som har översatt farmor till mormor på baksidan av boken, vilket det uppenbart inte är om man läser boken. Jag var ju helt såld på den första boken i den här serien, något som jag faktiskt förvånades lite över eftersom det här inte är en genre som jag brukar läsa och gilla, men jag blev tyvärr inte lika insyltad i den här berättelsen. Jag vet inte riktigt vad det beror på men jag fann det hela lite väl överdrivet tror jag och karaktärerna är fortfarande så svartvita, där de antingen är goda eller onda och saknar drag som finns däremellan. Den närmsta man kan komma vara något av en nyans av grå är karaktären Wolf men han är å andra sidan den stereotypiska bad boyen som Scarlet ska ta hand om och förändra till det bättre. En lite trist kärleksromans med andra ord. 

Jag vet inte om jag kommer att läsa fortsättningen, hade den tredje delen funnits i pocket hade jag förmodligen köpt den men det verkar den ju inte göra så nu vet jag inte riktigt om jag kommer att fortsätta på serien. Det känns ju inte som om det kommer att ske något revolutionerande utan fortsätter den innehålla samma typ av dramaturgi som en saga så får man väl förmoda att den även slutar lyckligt? Jag är dessutom inte helt förtjust i det här med retellingen av Askungen och Rödluvan utan tycker mest att det känns lite krystat och påklistrat ibland men visst måste det vara en utmaning att få ihop så många sagor till en och samma berättelse.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Marissa Meyer: 
Cinder (The lunar chronicles #1)

#1 - [Anna]

Förut läste jag mest pocket men när man får rec.ex inbundna och när jag insåg hur många bra böcker som aldrig ges ut som pocket så har jag det blivit en salig blandning. Trist när vissa böcker inte ges ut i pocket, speciellt som här när det är del tre. Jag väntar ju på del fyra i serien som inte verkar bli översatt :(

Svar: Ja, jag köper nog mest pocket och oftast tänker jag att jag kan vänta tills boken kommer ut som just sådan. Men visst är det så att alla inte kommer ut i den varianten, dock har jag inte tänkt så mycket på det eftersom jag oftast redan har jag redan siktet inställt på en annan bok ;) Men åh! Hur störigt är det inte när förlagen slutar översätta mitt i en serie! Eller översätter i fel ordning! Händer ju tyvärr också..
Carolina Edvinsson