Beautiful creatures, den sista prövningen
 
 
Titel: Beautiful Creatures - Den sista prövningen
Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
Antal sidor: 394 (Kartonnage)
ISBN: 97891 552 61160
Publiceringsår: 2014 (Original: 2012)
Serie: Beautiful creatures #4 (Caster chronicles #4)
Originaltitel: Beautiful redemption
Första mening: "Andra människor drömde om att flyga."
 
Handling: Den lilla staden Gatlin kommer aldrig mer att vara sig lik, särskilt inte för Ethan som ända sedan Lena kom in i hans liv har fått omvärdera hela sin världsbild. Det finns mer än vad som går att se med blotta ögat. Det finns krafter som lurar bakom varje hörn, ljusa som mörka. Ethan och Lenas kärlek till varandra har överlevt enorma svårigheter men den sista prövningen är här. Kan kärleken överleva avståndet mellan två världar? 
 
 
Omdöme: En serie som jag tyckte började bra slutar i ett magplask. Den lilla staden Gatlin med dess invånare som tillförde historien något unikt har helt plockats bort till förmån för Lena och Ethan som befinner sig i olika världar. Hela historien går ut på hur de ska lyckas ta sig tillbaka till varandra. Det är inte bara de själva som vill att de ska lyckas, utan även alla i deras omgivning är beredda att offra precis allt, inklusive sina egna liv, för att de lyckliga tu ska kunna återse varandra. Jag tycker att det är konstigt, att Lena är beredd att offra en av sina bästa vänner bara för att få tillbaka Ethan. Lena är beredd att offra John Breed till djävulen själv som en byteshandel för att få tillgång till Månarnas bok som i sin tur är ett steg i ledet för att få tillbaka Ethan. Utan några större skuldkänslor dessutom. Ett liv värderas med andra ord högre än någon annans.
 
Sedan känns hela boken som en enda lång snabbspolning. Det är mycket som händer och det händer på väldigt kort tid. Ethan ska ta sig igenom många svårigheter för att så småningom komma till platsen där han kan förändra sitt öde. Dessa så kallade svårigheter visar sig dock vara en barnlek för Ethan som traskar på som om han är ute på en söndagspromenad. Det känns som om författarna har tröttnat lite på serien och vill gå vidare med nya projekt. Eller också är alla dessa händelser staplade på varandra som ett försök att fängsla läsaren, vilket jag inte tycker går hem. Prövningarna tar slut innan de knappt har hunnit börja och det hela blir väldigt förutsägbart, för finns det något som Ethan inte klarar av? Trots att han inte gör något alls egentligen, det är som om han bara kan stå och se på medan universum löser det hela åt honom. 
 
Med andra ord är jag inte jätteimponerad även om jag fortfarande tycker att själva handlingen är intressant med en småstad som döljer magiska hemligheter. Allt går helt enkelt för lätt, allt från att ta sig över en dödsflod till att döda personer med magiska krafter. Det är också tråkigt att det inte är fler personer än Ethan och Lena som får ta plats eftersom deras kärlek på sätt och vis blir lite uttjatad. Link, Ridley, Liv, John och Macon känns samtliga som mer spännande karaktärer. Men även om boken blev lite av en besvikelse så är det skönt att få ett avslut på serien.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Kami Garcia & Margaret Stohl:
Beautiful Creatures (Beautiful Creatures #1)
Beautiful Darkness (Beautiful Creatures #2)
Beautifyl Chaos (Beautiful Creatures #3)
 
#1 - Ewelina

Jag har bara de här boken kvar i serien. Jag tycker att den tredje delen var ganska trög, så jag har inte så stora förväntningar på boken.

Svar: Nej, men det är skönt att bli klar tycker jag :)
Carolina Edvinsson