Utmarker

Titel: Utmarker
Författare: Arne Dahl
Antal sidor: 384 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 6083
Publiceringsår: 2016
Originaltitel: -
Serie: Sam Berger & Molly Blom #1
Första mening: "Asplöven darrar."

Handling: Ellen Savinger har varit försvunnen i tre veckor och kriminalkommissarie Sam Berger fruktar att hon har fallit offer för en seriemördare. Kollegorna inom Stockholmspolisen och särskilt då hans chef är dock inte lika övertygade då de inte har återfunnit någon kropp, utan kropp inget mord. Sam Berger bedriver därför utredningen mer eller mindre på egen hand och et är då han kommer i kontakt med Nathalie Fredén som visar sig ha betydelsefulla insikter i fallet. Plötsligt är jägaren jagad och försvinnandet verkar ha kopplingar till Sam Bergers eget förflutna. 

Omdöme: Direkt på första sidan så kastas man som läsare in i en utredning som tycks ha pågått ett tag. Det gjorde mig till en början förvirrad men ju fler frågetecken som klarnade desto mer uppskattade jag sättet att börja historien på, väldigt ovanligt grepp för att vara en deckare. Jag har tidigare läst två böcker om A-gruppen, som är en annan serie av den här författaren, som jag inte tyckte om så mycket men det här är något helt annat. Till en början är jag beredd att ge den ett väldigt högt betyg då första tredjedelen är nervkittlande spännande och det känns som om författaren låter oss som läsare famla i mörkret precis på gränsen till tillräckligt mycket för att bibehålla spänningen. Sedan går det tyvärr lite utför och jag får faktiskt lite svårt att hänga med i alla svängar och varv som historien tar. Jag hade kanske gärna sett att historien förenklades lite och att det inte nödvändigtvis var så många knutar som förblev olösta. 

Huvudpersonen Sam Berger tycker jag är lite lagom intressant att läsa om men Molly Blom vet jag fortfarande inte riktigt vad jag tycker om. Hon känns lite för mycket som en supermänniska som klarar precis allt och sådant blir ju lätt lite tröttsamt eftersom man som läsare vet att inget kan rå på dem oavsett vad de råkar ut för. Precis som huvupersonen är lagom intressant så är väl min sammanfattning av boken att den var ganska lagom trevlig. Jag kommer nog att läsa uppföljaren någon gång framöver även om jag inte känner ett behov av att kasta mig över den, trots en lite orättvis cliffhanger på slutet. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Arne Dahl:
Misterioso (A-gruppen #1)
Mörkertal (A-gruppen #8)