Erövraren
 
Titel: Erövraren
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Antal sidor: 351 (Inbunden)
ISBN: 97891 7461 3056
Publiceringsår: 2014
Serie: Jacob Colt #9 Christopher Silvferbielke #5
Originaltitel: -
Första mening: "Christopher Silfverbielke såg grindarna öppnas."
 
Handling: Psykopaten och seriemördaren Christopher Silvferbielke lyckas bli frisläppt från den slutna psykiatriska vård han har dömts till och det efter bara några år. Väl ute i friheten är det en specifik plan som han har i sikte och för att kunna genomföra den måste han bli politiker, le i tv-rutan och be om tittarnas förlåtelse. Han går med i Kristdemokraterna, påstår sig ha funnit Gud och hans populäritet växer lavinartat. En ny mardröm kan ta sin början.
 
 
Omdöme: Jag vet egentligen inte varför jag fortsätter att utsätta mig för den här serien för det finns inte något jag gillar med den, inte ens ett litet kommatecken. Det är hårda ord men de känns närmast sanningen. Jag gillar konceptet att skriva ur en psykopats perspektiv och som ni vet så är jag smått beroende av seriemördare i deckare men det här går för långt till och med för mig. I den här boken får Christopher Silvferbielke ta så mycket plats att det inte lämnas något rum för en enda hyfsat normal karaktär, inte för att de brukar förekomma i dessa böcker men något sånär i alla fall. Jacob Colt som ska agera någon slags samvetets motpol till Silvferbielke får inte mer än några kapitel till sitt förfogande och det framgår inte så mycket mer information om honom än att han ständigt försöker dränka sina sorger. 
 
Kvinnosynen i dessa böcker känns mer än gammalmodig, särskilt nu när handlingen förs framåt av Silvferbielke, och samtliga kvinnor placeras i fack efter hur pass sexiga huvudkaraktären tycker att de är och huruvida de har strumpbyxor eller ej. Jag har svårt att se att alla kvinnor i alla åldra och från alla bakgrunder kan finna en och samma man så pass charmerande att de går i säng, samt accepterar hans olika fetischer, efter blott några minuters samtal sinsemellan. Att boken är väldigt detaljerad i sitt stuk tycker jag inte heller blir till dess fördel, så intresserad är jag inte av vilken slips Christopher Silvferbielke väljer till vilken skjorta. Boken uppfattas dessutom som extremt detaljerad eftersom det inte händer så mycket. När de förra böckerna handlade om olika sätt att ta livet av en människa är den här förvånansvärt stillsam och allt har sin förklaring i att Silvferbielke nu är besatt av "planen", en plan som endast han vet om och som läsaren lämnas utanför. Det är svårt att behålla intresset för något i nästan fyrahundra sidor som man inte får någon ledtråd kring vad det handlar om, för jag kan säga utan att avslöja något att planen aldrig redovisas. Den hemligheten tar Silvferbielke med sig in i nästa bok, så Erövraren kan mer än något annat ses som en transportsträcka till vad jag antar kommer att bli något storslaget i den kommande boken. Då hoppas jag att fler karaktärer får ta plats om jag inte har tagit mitt förnuft till fånga och läser något som jag uppskattar mer.
 
En sak som jag ändå uppskattar med boken är att den innehåller tillbakablickar från de förra böckerna, dessa finner man längst bak i boken, om man skulle ha glömt vad som hände eller för att friska upp minnet lite. 
 
 
Betyg: 1/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Dan Buthler & Dag Öhrlund:
Mord.net (Jacob Colt #1)
En nästan vanlig man (Jacob Colt #2) (Christopher Silvferbielke #1)
Förlåt min vrede (Jacob Colt #3) 
Grannen (Jacob Colt #4) (Christopher Silvferbielke #2)
Återvändaren (Jacob Colt #6) (Christopher Silvferbielke #3)
Uppgörelsen (Jacob Colt #7) (Christopher Silvferbielke #4)
 
 
#1 - Malin

Tråkigt :(

#2 - Malin

Oj, resten av kommentaren kom inte med. Här kommer fortsättningen: Hade funderingar på att läsa boken eftersom jag trodde det var avslutningen på serien. Men nu kommer jag nog hoppa över det... :/

Svar: Ja nej det här tror jag snarare är början på en ny vändning!
Carolina Edvinsson

#3 - [Anna]

Jag påbörjade den här men la tillbaka den i hyllan, den lockar inte riktigt men hoppas lyckas ta mig igenom den i alla fall...

Svar: Ja, jag tyckte inte att den var jobbig att läsa på något sätt men bara lite hm.. ointressant? ;)
Carolina Edvinsson

#4 - Monika

Nu är jag ännu gladare att jag övergav den här serien efter Återvändaren...

Svar: Ja, lite onödig att lägga tid på faktiskt.
Carolina Edvinsson