Äventyrsveckan
 
Titel: Äventyrsveckan
Författare: Sofia Nordin
Antal sidor: 141 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2967 8666
Publiceringsår: 2003
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Vi ska åka till Äbentyrsveckan i Värmland i en alldeles egen buss som skolan har hyrt."
 
Handling: Amanda och Philip går i samma klass i sexan men så mycket mer än så har de inte gemensamt. Philip är den kaxiga killen i klassen och Amanda är ständigt utanför, Philip är dessutom Amandas största plågoande. När de åker på klassresa kommer de två ifrån resten av gruppen och tvingas försöka överleva själva ute i skogen, en uppgift som kräver samarbete. 
 
 
Omdöme: Det känns verkligen som om den här boken är en föregångare till hennes kritikerrosade dystopiserie som utspelar sig i Sverige som börjar med En sekund i taget. Tänket är lite samma, hur man överlever ute i vildmarken på vad som finns i naturen och hur man tvingas samarbeta med människor som man aldrig annars hade sett åt. Här är det ju inte ett helt land som har dött men det finns trots det inga människor på flera mils avstånd, dessutom är de här huvudpersonerna lite yngre tror jag.
 
Att det är just Philip och Amanda som ska hamna själva i skogen känns ganska väntat, de naturliga fienderna. De verkar dock inte ha något emot varandra, annat än att det är förutbestämt att Amanda ska mobbas av Philip eftersom det är så det alltid har varit. Amanda vet inte varför och jag tror inte att Philip heller vet det, antagligen beror det på den sociala ordningen i klassen. Boken är välskriven men inte så spännande för mig som vuxen, hur målgruppen reagerar kan jag inte uttala mig om. Jag skulle definitivt kunna använda den här boken som gruppläsning, inte bara för att den kan ligga till grund för diskussion om mobbning och utanförskap men också för att det är så detaljrika skildringar av naturen och vad den kan ge. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
Böcker som jag tidigare har läst av Sofia Nordin: