Skuldens gudar
 
Titel: Skuldens gudar
Författare: Michael Connelly
Antal sidor: 411 (pocket)
ISBN: 97891 3067 582
Publiceringsår: 2015 (Original: 2013)
Serie: Mickey Haller #5
Originaltitel: The gods of guilt
Första mening: "Jag log varmt och välkomnande och gick fram till vittnesbåset."
 
Handling: Försvarsadvokat Mickey Haller har åtagit sig uppdraget att försvara en hallick som står anklagad för ett mord på en prostituerad. Mickey Haller tror på sin klients oskuld och när han försöker finna bevis för det stöter han på tillfälligheter som pekar in mot polisens egna krets, mot korrumption och tystnad. Fallet blir plötsligt mer komplicerat än Mickey Haller kunnat ana, plötsligt ska han stå öga mot öga mot skuldens gudar och påstå att det är polisen som är boven i dramat. Samhällets egna rättskipare.  
 
 
Omdöme: Med Michael Connelly har jag alltid tänkt att jag vet vad jag får och det stämmer fortfarandem bara det att tidigare räknade jag med en bra kriminalroman medan jag nu nästan räknar med att bli besviken. Allt är så himla torrt och torftigt. Språket känns kallt och byråkratiskt med alldeles för mycket information om rättssystem och domstolar och protokoll och polisrapporter och historien med en hallick som eventuellt har mördat en prostituerad för att hon var skyldig honom pengar intresserar mig inte det minsta, inte ens när det visar sig att polisen har ett finger med i spelet blir jag engagerad. Jag är ledsen. Jag har förlorat lite av en favoritförfattare känns det som. Det är för mycket rutin på böckerna.
 
En alternativ teori är att jag gillar Harry Bosch mer än vad jag gillar Mickey Haller men jag tror inte att lösningen finns där. Jag tror att jag läste en bok av Michael Connelly en gång som jag blev helt såld på, av någon idag outgrundlig anledning, som han sedan har levt på för mig. Han har blivit en sådan författare för mig som kan skriva vad som helst och jag kommer ändå att läsa det. Jag vill inte veta vad det egentligen säger om mig.
 
Men det är klart som med alla deckare så vill man såklart alltid veta hur det går, vem var mördaren och vad var motivet? Det är egentligen de frågorna som driver mig till att läsa klart boken. Och att jag har följt huvudpersonen i samtliga fyra böcker och såklart har blivit lite fäst. Men ska jag vara ärlig så kom jag knappt ihåg handlingen när jag skulle skriva den här recensionen någon vecka senare, mer behöver jag kanske inte skriva.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Michael Connelly:
The black echo (Harry Bosch #1)
The last coyote (Harry Bosch #4)
Återkomsten (Harry Bosch #5)
Räven (Harry Bosch #12)
Gatans lag (Harry Bosch #14)
Nio drakar (Harry Bosch #15)
Prövningen (Harry Bosch #16)
Svarta lådan (Harry Bosch #18)
 
Serien om Mickey Haller:
I lagens limo (Mickey Haller #1)
Gatans lag (Mickey Haller #2)
Prövningen (Mickey Haller #3)
Det femte vittnet (Mickey Haller #4)